De unde a plecat informația că sunt 300 de morți în incendiul din Rusia

Data actualizării: Data publicării:
incendiu mall rusia
Foto: Agerpres

Autoritățile din Rusia îl acuză pe un blogger din Ucraina că răspândește informații false în legătură cu numărul oamenilor care au murit duminică în incendiul de la mall-ul din Kemerovo, Siberia.

incendiu mall rusia
Foto: Agerpres

Echipele de pompieri care au intervenit la incendiul izbucnit duminică la mall-ul Winter Cherry din orașul siberian Kemerovo au anunțat că 64 de oameni și-au pierdut viața, printre care și 41 de copii. La un protest organizat marți, oameni furioși au acuzat autoritățile că acoperă bilanțul real al victimelor și că de fapt ar fi vorba de 300 de morți.

Potrivit The Moscow Times, autoritățile din Rusia acuză un blogger din Ucraina, cunoscut sub numele de Yevgeny Volnov, de „fake news”.

Acesta a postat pe YouTube o farsă la telefon în care ar vorbi cu un oficial de la morga orașului, care susține că 300 de oameni au murit în incendiul de la mall.

Bărbatul este acuzat că a distribuit „deliberat informații false în legătură cu numărul persoanelor care au murit în incendiu cu scopul de a destabiliza situația în regiune”. Deocamdată, comisia de anchetă nu l-a pus oficial sub acuzare.

Yevgeny Volnov se apără și spune că acesta ar fi bilanțul corect pe baza estimărilor cu privire la numărul locurilor din cinematograf.

Anchetatorii din Rusia au arestat patru persoane care aveau ca atribuții protecția împotriva incendiilor și pe directorul complexului comercial. Nadezhda Suddenok a declarat în instanță că incendiul a fost provocat intenționat și că unul dintre angajați i-a spus că flăcările au izbucnit într-o cameră de jocuri pentru copii și au cuprins rapid spuma de cauciuc.

Pe de altă parte, un portal de știri despre Rusia în limba engleză relatează că oamenii au dubii cu privire la cifra exactă a persoanelor decedate în incendiul din mall și evocă un incendiu ce a avut loc la o școală din comuna Chuvash, în 1961. Meduza.io precizează peste 100 de oameni au murit atunci, dar numai familiile și vecinii acestora au știut, publicul larg aflând despre tragedie abia în 1990.

În urmă cu 57 de ani, pe 5 noiembrie era organizat un concert prin care era sărbătorită revoluția de la 1917 iar în școala din lemn se aflau aproximativ 200 de elevi. În timp ce în sala mare avea loc un spectacol de dans, într-o încăpere alăturată, unul dintre profesori a încercat să facă focul ca să se încălzească, dar pentru că lemnele nu ardeau a turnat benzină, însă mai mult decât era nevoie. Flăcările au ieșit din sobă și au cuprins mobila din lemn, iar incendiul s-a răspândit rapid în școala din lemn. Holul a fost cuprins rapid de fum, iar oamenii s-au întrebat către geamuri, care se deschideau spre interior și, chiar și-așa, a îngreunat evacuarea pentru că erau blocate de băncile depozitate una peste alta lângă pereți. Numai două geamuri, de lângă scenă, au fost deschise.

Sursa: The New York Times, The Moscow Times, Meduza

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...