Putin vrea o nouă conductă prin care Rusia să livreze gaze naturale Chinei prin Mongolia

Data actualizării: Data publicării:
Chayanda oil and gas field in Sakha Republic, Russia
Actualul gazoduct Power of Siberia, care se întinde din Rusia până în China, a fost lansat la sfârşitul lui 2019 şi are o capacitate anuală de 61 de miliarde de metri cubi anual. Foto: Profimedia Images

Rusia discută un nou proiect de infrastructură major de a livra gaze Chinei prin Mongolia, a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, în contextul în care Moscova încearcă să înlocuiască Europa ca principal client pentru gazul rusesc, relatează Reuters.

„Suntem în discuţii privind posibila implementare a unui proiect major de infrastructură, mă refer la furnizarea de gaz rusesc către China prin Mongolia”, a declarat Putin cu prilejul unei întâlniri cu premierul mongol Luvsannamsrai Oyun-Erdene, de la care televiziunile au transmis imagini.

Cei doi lideri au discutat la forumul economic de la Vladivostok, în aceeaşi zi în care Putin a ameninţat cu sistarea aprovizionării cu energie dacă Occidentul adoptă plafonări la preţurile petrolului şi gazului ruseşti.

Compania rusă Gazprom studiază de ani de zile posibilitatea ca un nou gazoduct major - Power of Siberia 2 - să tranziteze Mongolia transportând gaz rusesc în China, transmite Agerpres.

Gazoductul propus ar putea transporta 50 miliarde de metri cubi de gaz natural anual, ceva mai puţin decât gazoductul Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică.

Actualul gazoduct Power of Siberia, care se întinde din Rusia până în China, a fost lansat la sfârşitul lui 2019 şi are o capacitate anuală de 61 de miliarde de metri cubi anual. El ar urma să devină o sursă majoră de venit pentru Rusia în anii următori, în contextul în care Europa încearcă să scape de dependenţa istorică de gazul rusesc.

Chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Putin a semnat un nou contract pe 30 de ani pentru furnizarea de gaz Chinei. În 2021, Rusia a exportat 16,5 miliarde de metri cubi de gaz Chinei.

Înainte de lansarea gazoductului Power of Siberia, aproape toată infrastructura Rusiei era orientată către transportul de gaz spre Europa, ceea ce face o reorientare către est o operaţiune potenţial costisitoare şi care necesită timp, comentează Reuters.

Tot miercuri, Putin a afirmat că societatea petrolieră controlată de stat Rosneft a ajuns la un acord cu guvernul mongol pentru a extinde cooperarea în materie de aprovizionare cu produse petroliere.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri