Un site de știri din Rusia a fost declarat "agent străin", Radio Europa Liberă Moscova s-a trezit cu executorii judecătorești la ușă

Data publicării:
sigla Radio europa libera
Radio Europa Liberă și alte site-uri au fost desemnate "agenți străini" în Rusia. Foto: Profimedia

Rusia a desemnat vineri site-ul de știri VTimes drept "agent străin" și a trimis executori judecătorești la birourile din Moscova ale postului Radio Europa Liberă, pentru amenzi neplătite, într-o mișcare de represiune tot mai pronunțată împotriva redacțiilor critice la adresa Kremlinului, informează Reuters.

VTimes este al doilea site de știri desemnat drept "agent străin" în mai puțin de o lună, după Meduza, un site independent popular. Jurnaliștii Meduza spun că decizia autorităților îi împiedică să-și facă meseria și le distruge business-ul.

Rusia folosește termenul de "agent străin" pentru a eticheta organizații finanțate din străinătate, despre care afirmă că sunt angajate în activități politice. Termenul poartă conotații negative din epoca sovietică și îi supune pe cei etichetați astfel la mai multe piedici birocratice.

Această desemnare obligă site-urile vizate să publice un disclaimer care să anunțe că sunt distribuite de o companie media "care îndeplinește funcția de agent străin".

VTimes a fost înființat anul trecut de un grup de jurnaliști care și-au dat demisia de la Vedomosti, un cotidian economic de top, după ce l-au acuzat pe nou redactor-șef de cenzură pro-Kremlin. 

"Nu vom fi reduși la tăcere"

Într-un incident separat, care a avut loc tot vineri, executorii judecătorești au mers la redacția din Moscova a Radio Europa Liberă, pe care au notificat-o privind începerea procedurilor pentru neplata amenzilor primite pentru încălcarea legii "agentului străin".

Radio Europa Liberă a respins desemnarea drept "agent străin" și a refuzat să-și eticheteze articolele cu disclaimer-ul cerut de lege.

"Nu vom fi reduși la tăcere de aceste tactici dure și nu ne vom abandona audiența din Rusia", a spus președintele Jamie Fly într-o declarație.

Folosirea etichetei de "agent străin" a fost extinsă în 2019 și la indivizi sau bloggeri, ceea ce grupurile pentru drepturile omului afirmă că înăbșă orice dizidență.

Lista actuală a "agenților străini" conține 20 de redacții și indivizi.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri