Foto Scandal la Roma din cauza bradului de Crăciun din centrul orașului. „Pare o batjocură”

Data actualizării: Data publicării:
Scandal la Roma din cauza bradului de Crăciun cu energie solară, din centrul orașului
Scandal la Roma din cauza bradului de Crăciun cu energie solară, din centrul orașului. FOTO: Profimedia Images

Bradul de Crăciun din Piața Venezzia a reușit să stârnească un adevărat scandal la Roma. Pomul, însoțit de două panouri solare gigantice, menite să alimenteze ghirlandele luminoase, arată „urât”, spun criticii, iar inițiativa primăriei este „o batjocură”, transmite The Guardian

Anul acesta, decizia de a instala două panouri solare gigantice la baza pomului de Crăciun produs o dispută în Roma. Vittorio Sgarbi, critic de artă și subsecretar la Ministerul Culturii, a descris inițiativa drept „o expoziție de ecologism fals”. El a spus că a cerut lămuriri de la superintendentul Romei pentru arheologie în timp ce își duce lupta „în apărarea peisajului”.

„Aceasta este o idee à la Greta Thunberg”, a spus el, adăugând că panourile nu ar trebui plasate într-un „piață monument” atunci când există o mulțime de alternative.

Scandal la Roma din cauza bradului de Crăciun cu energie solară, din centrul orașului
Scandal la Roma din cauza bradului de Crăciun cu energie solară, din centrul orașului. FOTO: Profimedia Images

Fabrizio Santori, politician din Liga de extremă-dreapta, a declarat pentru La Repubblica: „Primesc mesaje de la oameni care au încercat să instaleze panouri solare, dar care au fost blocați de reglementări și văzând acum că municipalitatea poate plasa două panouri uriașe în Piazza Venezia pare o batjocură.”

Linda Meleo, fost consilier al Romei în cadrul Mișcării celor Cinci Stele, un partid care plasează protecția mediului printre politicile sale centrale, a criticat și ea această mișcare. „Există și alte metode de a ilumina copacul cu energie curată fără a pune acolo două panouri care sunt, în mod obiectiv, urâte”, a spus ea.

Primarul Romei, Roberto Gualtieri, a apărat panourile, care vor alimenta și luminile de Crăciun de pe strada comercială din apropiere, Via del Corso, mai ales că în această perioadă au explodat prețurile al energie.

El a spus că panourile vor reduce emisiile de dioxid de carbon cu peste 70 de kilograme pe zi.

„Pomul va consuma 5,5 kilowați-oră care, în loc să provină din rețea, vor fi autoproduși de sistemul fotovoltaic.”

Nu este primul scandal provocat de aspectul pomului de Crăciun din Roma. În 2017, bradul din capitala Italiei a apărut în presa din toată lumea din cauza aspectului său neîngrijit, ca al unei perii de toaletă.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri