Scenariul „mâinii criminale” de pe SSI, contrazis chiar de o sursă din Rusia. Capsula Soiuz fusese dinainte lovită?

Data actualizării: Data publicării:
statia

Dmitri Rogozin, fostul vicepremier al Rusiei și actual șef al agenției spațiale Roscosmos, a emis următoarea ipoteză legată de scurgerea de oxigen, săptămâna trecută, de la bordul unei capsule Soiuz andocată pe Stația Spațială Internațională (SSI): o posibilă mână criminală.

Un scenariu deloc atipic dacă ținem cont de trecutul retoricii de agitator a lui Dmitri Rogozin în funcțiile-cheie pe care le-a deținut constant în aparatul politic al Moscovei.

„Studiem versiunea (unei probleme cauzate) de pe Pământ. Însă există şi o altă versiune, pe care nu o excludem: o interferenţă deliberată în spaţiu", a indicat Rogozin.

„Au existat mai multe tentative de a găuri" fuzelajul capsulei Soiuz MS-09 andocată la segmentul rusesc de pe SSI, a continuat Rogozin care a adăugat că gaura părea să fi fost făcută de o „mână ezitantă''.

O altă sursă citată de Ria Novosti aruncă, însă, o altă lumină asupra a ceea ce s-a întâmplat cu naveta Soiuz.

Sursa, care a dorit să își păstreze anonimatul, a precizat că la mijloc ar putea fi o eroare din fabricație, adăugând că este aproape imposibil ca cineva să izbutească să producă o gaură în fuzelaj în condiții de gravitație zero, relatează publicația Smithsonian.

Sursa nu a exclus nici următoarea ipoteză, după cum arăta starea fuzelajului: capsula Soiuz este posibil să fi fost lovită accidental la controlul de siguranță de pe cosmodromul Baikonur din Kazahastan și cineva a acoperit apoi neglijent zona deteriorată. Dacă materialul de etanșare a fost aplicat greșit pe gaură, acesta ar fi putut oricând să crape la contactul cu temperatura din spațiul cosmic.

Rogozin a declarat anterior că microfisura, care a provocat o scurgere de oxigen şi o scădere a presiunii pe ISS fără a prezenta însă un pericol pentru echipajul aflat la bord, a fost probabil cauzată de impactul cu un micrometeorit.

„Am exclus deja versiunea meteoritului", a afirmat luni directorul Roscosmos.

Fisura, situată într-o parte a capsulei Soiuz care nu îndeplineşte vreun rol în revenirea pe Pământ, a fost iniţial colmatată cu material termorezistent, conform NASA.

O comisie rusă a fost creată pentru identificarea celor responsabili, iar toate capsulele Soiuz şi Progress urmează să fie verificate

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri