Galerie Foto Sculpturi impozante de acum 2.700 de ani au fost expuse pentru prima dată

Data actualizării: Data publicării:
iran-parc-arheologie-profimedia3
Autorităţile din regiunea autonomă Kurdistan, în nordul Irakului, au inaugurat un ''parc arheologic'' cu vestigii de 2.700 de ani. FOTO: Profimedia Images

Autorităţile din regiunea autonomă Kurdistan, în nordul Irakului, au inaugurat un ''parc arheologic'' cu vestigii de 2.700 de ani: impozante basoreliefuri sculptate pe zidurile unui canal de irigaţii datând din epoca asiriană.

Irakul a arătat în premieră un parc arheologic cu basoreliefuri de 2.700 de ani unde vrea să atragă turiști

Aceste panouri, aflate în situl arheologic Faida, au fost scoase la lumină în mai multe etape în ultimii ani, în urma unei misiuni care a reunit arheologi italieni de la Universitatea din Udine şi omologi din regiunea Kurdistan.

Basoreliefurile datează din timpul domniilor regelui asirian Sargon al II-lea (721-705 î.Hr) şi a fiului şi succesorului său, Senaherib.

În mijlocul unui peisaj muntos, o ceremonie oficială a fost organizată duminică în prezenţa guvernatorului din Dahuk, provincia autonomă Kurdistan, şi a ambasadorului Italiei în Irak, Maurizio Greganti. Pentru moment, accesul în parcul Faida va fi ''limitat la turişti străini (...), cercetători şi experţi'', a spus Bekas Brefkany, din cadrul Direcţiei pentru antichităţi din Dahuk.

Autorităţile din regiunea autonomă Kurdistan, în nordul Irakului, au inaugurat un ''parc arheologic'' cu vestigii de 2.700 de ani. FOTO: Profimedia Images
Autorităţile din regiunea autonomă Kurdistan, în nordul Irakului, au inaugurat un ''parc arheologic'' cu vestigii de 2.700 de ani. FOTO: Profimedia Images

Situl include un canal de irigaţie care datează din epoca asiriană cu o lungime de zece kilometri. Un număr de 13 basoreliefuri monumentale, sculptate în ziduri, au fost descoperite până în prezent. ''E posibil ca în viitor să fie descoperite şi alte panouri'', a afirmat Bekas Brefkany.

Au fost realizate fie la comanda lui Sargon al II-lea, fie la cea a lui Senaherib, a explicat în 2021 pentru AFP Daniele Morandi Bonacossi, codirectorul italian al misiunii arheologice. Fiecare casetă reprezintă un rege asirian în timp ce se roagă în faţa a şapte dintre cele mai importante divinităţi din panteonul asirian, reprezentate sub forma unor statui.

Rege al Asiriei în secolul al VIII-lea î.Hr, Sargon al II-lea a stabilit capitala în nordul Irakului, unde astăzi se află câmpia Ninive, în apropiere de Mosul.

Faida este primul dintr-un total de cinci parcuri similare pe care autorităţile din Kurdistan intenţionează să le înfiinţeze. Irakul este leagănul civilizaţiilor sumeriană, akkadiană, a Babilonului şi a Asiriei, cărora umanitatea le datorează tehnica scrisului şi primele oraşe. Ţara se confruntă de mai multe decenii cu fenomenul jefuirii artefactelor antice, în special după invazia americană din 2003 şi sosirea jihadiştilor din gruparea Stat Islamic zece ani mai târziu. După decenii de conflicte, Irakul se deschide timid turismului mondial şi primeşte, în ciuda infrastructurii turistice inexistente, călători occidentali. 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri