Sculpturi vechi de 30.000 de ani din Australia a fost distruse de vandali: „Nu vă uitați, aici e peștera morții”

Data publicării:
Peștera Koonalda din Australia.
Peștera Koonalda din Australia. Sursa: captură YouTube

Vandalii au distrus o sculptură rupestră sacră din Australia, despre care se crede că are aproximativ 30.000 de ani, relatează BBC.

Opera de artă din Câmpia Nullarbor din sudul Australiei, care reprezintă modele sculptate în pereții de calcar ai Peșterii Koonalda, are o semnificație specială pentru aborigenii Mirning din regiune.

Se crede că vandalii au săpat pe sub o poartă de oțel și au intrat în peșteră, unde au mâzgălit pe pereți: „Nu te uita acum, aici este peștera a morții”.
Autoritățile investighează
cazul.

Acest lucru este de-a dreptul șocant”, a declarat procurorul general al statului Australia de Sud Kyam Maher, pentru ABC Radio.

Aceste peșteri sunt unele dintre cele mai vechi dovezi ale prezenței aborigenilor din acea parte a țării”, a adăugat Maher.

Un vârstic al populației aborigene Mirning, Bunna Lawrie, a declarat pentru BBC că a aflat din presă despre vandalismul „devastator” și a spus că este un alt exemplu al „lipsei de respect constantă” cu care se confruntă poporul său.

„Este un abuz la adresa țării noastre și este un abuz la adresa istoriei noastre. Ceea ce a dispărut e bun dispărut și nu va mai fi recuperat”.

Peștera Koonalda este inclusă în patrimoniul național din 2014.

Maher a spus că cei găsiți vinovați de vandalism ar putea fi urmăriți penal. Dar oficialul și guvernul federal au fost criticați din cauza securității precare din jurul sitului încă de acum câteval luni.

Persoanele care deteriorează un sit sau un articol aborigen se confruntă în prezent cu o amendă de 10.000 dolari australieni (6.700 USD) sau până la șase luni de închisoare.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri