Șefa Trezoreriei americane, furioasă după ce Fitch a retrogradat rating-ul de țară al SUA: „Decizia este complet nejustificată”

Data actualizării: Data publicării:
Janet Yellen Speaks at Press Conference at IMF HQ In Washington, DC
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen. Foto: Profimedia Images

Secretara Trezoreriei americane, Janet Yellen, a reacționat după ce Fitch a retrogradat rating-ul de țară al Statelor Unite și spune că decizia este „complet nejustificată”, precizând că agenția nu a ținut cont de progresele făcute în timpul administrației Biden sau de puterea economică a țării, relatează Reuters.

În cadrul unei întâlniri la Agenția de Administrare Fiscală a Statelor Unite, Yellen a spus că agenția Fitch a ignorat mai multe aspecte, precum faptul că economia SUA este una puternică, în continuă creștere și inovativă, cu șomaj scăzut și inflație în scădere.

„Decizia lui Fitch este surprinzătoare având în vedere puterea economică pe care o vedem în Statele Unite”, a spus Yellen. „Sunt total împotriva deciziei agenției Fitch și cred că este complet nejustificată”, adaugă ea.

Yellen a spus că „evaluarea greșită” a agenției Fitch s-a bazat pe date învechite, care nu reflectă progresele indicatorilor de guvernanță din SUA în ultimii doi ani și jumătate, din timpul administrației președintelui Joe Biden.

„La finalul zilei, decizia lui Fitch nu schimbă ceea ce știm deja cu toții: „Titlurile americane rămân cele mai importante și mai sigure active din lume, iar economia americană este puternică în mod fundamental”, a concluzionat șefa Trezoreriei americane.

Pe de altă parte, agenția Fitch spune că „există o deteriorare accentuată a standardelor de guvernare în ultimii 20 de ani, inclusiv în materie de chestiuni fiscale și de datorie publică, fără a lua în considerare acordul bipartizan de a suspenda plafonul datoriei până în ianuarie 2025”.

Richard Francis, director senior la Fitch, a declarat pentru Reuters că deteriorarea s-a reflectat parțial în insurecția din 6 ianuarie 2021 de la clădirea Capitoliului S.U.A., în timp ce fostul președinte Donald Trump a încercat să răstoarne rezultatele alegerilor din 2020.

Fitch, una dintre cele trei agenții mari independente care evaluează economiile țărilor a retrogradat economia americană de la cel mai mare nivel, „AAA” la „AA+”.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri