Șeful serviciului secret al Ucrainei și procurorul general, demiși prin votul Parlamentului de la Kiev

Data publicării:
ivan bakanov vorbeste cu irina venedilktova
Volodimir Zelenski i-a îndepărtat din funcții pe Ivan Bakanov, șeful SBU, și pe Irina Venediktova, procurorul general. Ambii erau colaboratori apropiați, care au lucrat pentru campania lui prezidențială Foto: Profimedia Images

Parlamentul Ucrainei a votat marţi pentru demiterea şefului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Ivan Bakanov, şi a procurorului general, Irina Venediktova, la două zile după ce preşedintele Volodimir Zelenski i-a suspendat pentru că nu au reuşit să elimine spionii ruşi.

Într-o declaraţie publicată pe Telegram cu câteva minute înainte ca demiterea sa să fie confirmată, Bakanov a spus că au fost făcute „calcule greşite” în timpul mandatului său, dar că este mândru de palmaresul său.

De asemenea, parlamentul a anunţat marţi că a selectat un anchetator cu experienţă pentru a conduce biroul procurorului anticorupţie, care trebuie încă să fie confirmat de procurorul general al ţării.

Legislativul a precizat într-un comunicat că Oleksandr Klimenko a fost selectat de o comisie specială de concurs în cadrul unui proces care a durat mai multe luni. Klimenko a lucrat anterior pentru Biroul Naţional Anticorupţie, un alt organism de stat care luptă împotriva corupţiei.

„A mai rămas un singur pas până la numirea sa. Această decizie trebuie să fie semnată de procurorul general”, se arată în comunicatul citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Nu este clar cât de repede va reuşi Ucraina să finalizeze procesul, având în vedere îndepărtarea din funcţie a procurorului general Irina Venediktova, remarcă Reuters.

Progresele în combaterea corupţiei, inclusiv numirea unui procuror anticorupţie, reprezintă unul dintre angajamentele pe termen lung ale Kievului faţă de partenerii săi occidentali. Fostul şef al biroului procurorului anticorupţie a demisionat în urmă cu aproape doi ani.

Citește și: Infiltrarea rusă, noua provocare pentru Ucraina. Ce se ascunde în spatele demiterii șefului SBU și a procurorului general

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri