Siegfried Mureșan: Ar fi ideal ca negocierile de aderare cu Republica Moldova să înceapă înainte de europarlamentare

Data actualizării: Data publicării:
siegfried muresan FB
Europarlamentarul Siegfried Mureșan. Foto: Facebook

Comisia Europeană lucrează în prezent la finalizarea cadrului de negociere cu Republica Moldova şi ar fi ideal ca acestea să înceapă oficial înainte de alegerile europarlamentare deoarece, în a doua parte a anului, UE va trece printr-un scurt proces de reaşezare instituţională când se alocă mai greu mandate politice pentru negocieri, a declarat vineri eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan. 

"Comisia Europeană pregăteşte cadrul pentru începerea negocierilor. După ce Comisia Europeană pregăteşte acest cadru, este nevoie de o decizie, tot unanimă de altfel, a Consiliului European, o decizie prin care acest cadru de negociere este aprobat şi negocierile pot începe printr-o conferinţă interguvernamentală în care, pe picior de egalitate, autorităţile din Republica Moldova şi Comisia Europeană, respectiv autorităţile din Ucraina şi Comisia Europeană, lansează procesul de negociere.

Este important ca acest lucru să înceapă cât mai rapid, în mod ideal chiar înaintea alegerilor europarlamentare (...), deoarece în partea a doua a anului, după alegerile europarlamentare, Uniunea Europeană va fi într-un scurt proces de reaşezare instituţională de câteva luni de zile, când este mai greu ca mandate politice pentru negocieri să fie alocate", a declarat Mureşan în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Biroul Parlamentului European în România.

Rusia a încercat prin toate mjloacele să împiedice apropierea Moldovei de UE

Siegfried Mureşan, care este preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Moldova susţine însă că "este uşor ca negocierile să aibă loc la nivel tehnic dacă mandatul a fost acordat înainte şi dacă formal negocierile au început".

"Ştim că Federaţia Rusă a încercat prin toate mijloacele să împiedice această decizie pozitivă a Uniunii Europene, atât în ceea ce priveşte Republica Moldova, cât şi în ceea ce priveşte Ucraina anul trecut. Prin faptul că Federaţia Rusă a eşuat, avem o confirmare a faptului că Republica Moldova a reuşit să iasă din sfera de influenţă a Federaţiei Ruse", a apreciat eurodeputatul PNL.

"În ultimii doi ani de zile, ritmul reformelor în Republica Moldova a fost mai mare decât oricând. Reforme care au fost blocate ani de zile, reforme în justiţie, combaterea corupţiei, combaterea spălării banilor au început într-un ritm bun. Sigur, cunoaştem din România, există rezistenţă la reformă în sistemul judecătoresc la nivelul procurorilor, judecătorilor, care nu au fost obişnuiţi niciodată în Republica Moldova să fie puternici, să fie independenţi.

Există rezistenţă, dar vedem că s-au făcut paşi esenţiali importanţi, mai rapizi decât oricând, consideraţi pe bună dreptate de către Comisia Europeană suficienţi pentru ca negocierile să poată începe", a mai spus Mureşan.

Consiliul European a dat undă verde în decembrie anul trecut declanşării negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova, dar decizia a putut fi luată numai după ce premierul ungar Viktor Orban a părăsit sala, la sugestia cancelarului german Olaf Scholz.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri