Spania spune că ar putea ajuta la eliminarea dependenței de gazul rusesc și cere un gazoduct care să o lege de Europa centrală

Data actualizării: Data publicării:
Pedro Sanchez gesticulează în timpul unui discurs
Prim-ministrul guvernului Spaniei, Pedro Sanchez. Foto: Profimedia Images

Prim-ministrul spaniol, Pedro Sanchez, a spus că susține construirea unui gazoduct care să lege Spania de Europa Centrală, tranzitând Franța. Un astfel de gazoduct, spune șeful guvernului de la Madrid, ar ajuta la reducerea dependenței de importurile de gaz din Rusia, în condițiile în care Spania are capacități importante de tratare a gazului natural lichefiat importat și de transformare a lui în gaz care să poată fi, apoi, exportat în restul Europei.

Proiectul unui gazoduct care traversează Pirineii „este ceva cerut de guvernul spaniol Europei deja de mult timp”, a declarat Sanchez, citat de AFP și Agerpres.

„Sperăm ca acest vis să devină, în curând, realitate”, a adăugat el. Săptămâna trecută, Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a susținut un lucru similar, spunând că o interconectare între Peninsula Iberică și Europa Centrală prin Franța „lipsește în mod dramatic” Europei.

Un astfel de gazoduct „ar contribui, astăzi, mult la uşurarea şi destinderea situaţiei aprovizionării”, a afirmat cancelarul german, a cărui ţară este una dintre membrele UE cele mai dependente de importurile de gaz rusesc.

Pedro Sanchez a afirmat că „Spania are mult de adus Europei pentru reducerea dependenţei sale energetice faţă de Rusia, datorită imensei noastre capacităţi de regazificare”, subliniind că „o treime din capacitatea totală de regazificare a Europei se află în Spania”. El s-a referit la faptul că Spania dispune de şase terminale care permit tratarea gazului natural lichefiat importat şi retransformarea lui gaz care poate fi injectat în reţeaua spaniolă pentru a fi, apoi, exportat în restul Europei.

Însă, în acelaşi timp, Spania nu are decât două conexiuni de capacitate scăzută cu Franţa în Ţara Bascilor.

„Suntem pe cale să exportăm energie şi o vom face şi mai mult când vom ameliora interconexiunile”, a adăugat Sanchez.

Un proiect de gazoduct între Catalonia şi Franţa, numit MidCat, a fost lansat în 2013, dar a fost abandonat în 2019 din diverse motive, în special financiare.

Ministra spaniolă pentru tranziţie ecologică, Teresa Ribera, a declarat, săptămâna trecută, că Enagas, proprietarul şi gestionarul reţelei de gaz spaniole, a estimat la „aproximativ opt până la nouă luni” timpul necesar pentru ca un astfel de gazoduct să fie operaţional de partea spaniolă, dar a subliniat, în acelaşi timp, că totul depinde de partea franceză.

Ministerul francez pentru Tranziţie Energetică a primit aceste afirmaţii fără entuziasm, susținând că un astfel de proiect ar necesita mulţi ani pentru a fi operaţional şi „nu ar răspunde prin urmare crizei actuale”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri