Statele UE vor discuta „împărțirea echitabilă a poverii” găzduirii refugiaților ucraineni

Data publicării:
aglomeratie in gara de nord plina de voluntari si refugiati ucraineni
Refugiaţi ucraineni în Gara de Nord, Bucureşti, România. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Statele Uniunii Europene vor discuta „împărțirea echitabilă a poverii” în ce privește găzduirea milioanelor de refugiați ucraineni, a declarat, miercuri, Ylva Johansson, comisar european pentru migrație și afaceri interne. Ylva Johansson a spus că „împărţirea echitabilă a poverii” va fi discutată la întâlnirea de urgenţă de luni la care vor participa miniştrii de profil din statele UE.

UE nu va aloca un număr de refugiaţi pentru fiecare ţară, a spus ea, evitând o repetare a eşecurilor din timpul ultimului aflux masiv de refugiaţi din 2015-2016, când cele 27 de state membre nu s-au putut întelege asupra numărului de refugiați din Siria pe care să-l preia fiecare țară.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a alungat 3,5 milioane de ucraineni în numai o lună, dintre care jumătate sunt copii, iar restul femei.

UE şi-a deschis rapid frontierele pentru refugiaţii ucraineni, acordându-le drept de şedere şi la liberă circulaţie, precum şi acces la şcoli, îngrijire medicală, locuinţe şi piaţa muncii.

Refugiaţii au ajuns în principal în ţările vecine Ucrainei Polonia, România, Slovacia şi Ungaria, dar Johansson a precizat că aproximativ două milioane dintre ei au plecat deja spre vest.

Johansson a mai spus că executivul european a început să întocmească un index care analizează efectul relativ asupra fiecărui stat membru, ţinând cont de mărimea populaţiei, numărul de refugiaţi ucraineni de pe teritoriul lor şi numărul de solicitanţi de azil primiţi anul trecut.

Ea a spus că Polonia se confruntă cu cea mai dură provocare, urmată de Austria, Cipru, Republica Cehă şi Estonia, toate mult mai mici ca mărime şi populaţie.

Comisia Europeană a propus cheltuirea fondurilor neutilizate din precedentul buget multianual pentru perioada 2014-2020 în scopul găzduirii refugiaţilor din Ucraina. Miercuri, executivul UE a pus la dispoziţia statelor membre 3,5 miliarde de euro în acest scop din actualul buget multianual, pentru 2021-2027.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri