Stoltenberg, despre aderarea Ucrainei la NATO: Să ne asigurăm că Ucraina există. A făcut progrese, dar nu trebuie să subestimăm Rusia

Data actualizării: Data publicării:
ID208738_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Ucraina a făcut progrese semnificative în faţa invaziei ruse, dar nu trebuie să subestimăm Rusia, ale cărei rachete continuă să atace oraşele, civilii şi infrastructura critică din Ucraina, a declarat miercuri, la Bucureşti, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă la finalul reuniunii miniştrilor de externe din cadrul Alianţei.

Continuarea sprijinului militar pentru Ucraina este esenţial, în special în ceea ce priveşte apărarea antiaeriană, a spus şeful NATO. Întrebat despre aderarea Ucrainei la NATO, Stoltenberg a spus că înainte de o astfel de decizie trebuie „să ne asigurăm că Ucraina există”.

„Cea mai imediată şi urgentă sarcină este să ne asigurăm că Ucraina câştigă ca o naţiune independentă şi democratică în Europa şi pentru asta trebuie să mobilizăm cât mai mult posibil când vine vorba de sprijinul militar, economic, financiar. Dacă Ucraina nu câştigă ca un stat independent şi suveran, atunci calitatea de membru nu este deloc pe masă, pentru că nu mai avem membru candidat astfel. Atunci când vă gândiţi la Ucraina să devină membru, condiţia este ca ea să câştige şi noi ajutăm Ucraina să facă acest lucru în acest moment”, a spus secretarul general al NATO.

El a mai afirmat că aderarea Finlandei şi Suediei la NATO este aproape finalizată. „Este momentul să le primim ca membri deplini ai Alianţei”, a declarat Stoltenberg.

În privinţa Chinei, Stoltenberg a spus că NATO nu vede Beijingul ca un adversar şi va discuta cu acesta atunci când este în interesul Alianţei, dar a atras atenţia că trebuie redusă dependenţa de China şi diminuate vulnerabilităţile.

În încheiere, el a mulţumit României pentru „excelenta găzduire” a reuniunii de la Bucureşti. „Acest lucru arată angajamentul puternic al României faţă de NATO”, a mai afirmat Stoltenberg, potrivit Agerpres.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri