SUA adaugă oligarhi ruşi şi pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului pe lista neagră a sancţiunilor

Data actualizării: Data publicării:
Joe Biden la microfon
Președintele SUA, Joe Biden. Foto: Profimedia Images

Statele Unite au adăugat joi o nouă serie de oligarhi ruși pe lista neagră a sancțiunilor, ca răspuns la invazia Moscovei în Ucraina. Printre cei vizați se numără și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pe care Casa Albă l-a descris drept „un furnizor de top al propagandei lui Putin”, scrie Reuters.

Casa Albă a anunțat noi sancțiuni împotriva oligarhilor ruși, inclusiv împotriva celor care activează în sectoarele petrolului și imobiliare, în contextul în care Washingtonul îi vizează pe apropiații președintelui rus Vladimir Putin ca răspuns la invazia Moscovei în Ucraina.

Sancțiunile, care includ restricții de viză și confiscarea bunurilor, vizează 19 oligarhi ruși și membrii familiilor acestora, a declarat joi administrația americană, adăugând că măsurile sunt luate în coordonare cu aliații.

Printre cei desemnați se numără magnatul rus Alisher Usmanov, fondatorul companiei miniere Metalloinvest, și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pe care Casa Albă l-a descris drept „un furnizor de top al propagandei lui Putin”.

Totodată, au fost anunțate sancțiuni împotriva entităților și persoanelor fizice ruse care permit răspândirea dezinformării în această țară.

„Vrem ca Putin să simtă presiunea, vrem ca oamenii din jurul lui să simtă presiunea”, a declarat presei purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Ruşii aflaţi pe lista celor vizaţi de sancţiuni sunt acuzaţi că îl susţin în continuare pe Vladimir Putin, în ciuda invadării brutale a Ucrainei.

„Aceste persoane şi familiile lor vor fi tăiaţi din sistemul financiar american, bunurile lor din SUA vor fi îngheţate şi proprietăţile lor vor fi blocate”, se arată pe site-ul Casei Albe.

Ruşii vizaţi de „blocarea totală” sunt următorii:

Nikolai Tokarev (soţia sa Galina, fiica Mayya şi două companii de imobiliare)

Boris Rotenberg (soţia sa Karina şi fiii săi Roman şi Boris)

Arkadi Rotenberg (fiii săi Pavel şi Igor şi fiica Liliya)

Serghei Chemezov (soţia sa Ekaterina, fiul său Stanislav şi fiica vitregă Anastasia)

Igor Şuvalov (cele cinci companii alee sale, soţia sa Olga, fiul său Evgheni şi compania sa şi avionul său, precum şi fiica sa Maria şi compania sa)

Evgheni Prigozhin (cele trei companii ale sale, soţia sa Polina, fiica sa Liubov şi fiul său Pavel)

Dmitri Peskov, secretarul de presă al preşedintelui Putin

Alişer Usmanov (superiahtul său, unul dintre cele mai mari din lume, confiscat de autorităţile germane, şi avionul său privat, unul dintre cele mai mari ale Rusiei)

Noile sancţiuni americane vor permite ca Statele Unite să se alinieze la lista europeană şi includ o interdicţie de intrare pe teritoriul american şi măsuri pentru a-i împiedica pe oligarhi să-şi transfere bunurile către membrii familiilor lor.

Washingtonul a impus până în prezent mai multe runde de sancțiuni, inclusiv împotriva lui Putin și a băncii centrale, după ce forțele rusești au invadat Ucraina în cel mai mare asalt asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Moscova numește asaltul o "operațiune specială".

Măsurile au inclus sancțiuni împotriva a ceea ce Departamentul Trezoreriei SUA a declarat că sunt "elitele" rusești, inclusiv unele cu legături cu Sberbank, VTB, Rosneft și Serviciul Federal de Securitate (FSB).

Washingtonul a avertizat în repetate rânduri că este pregătit să ia măsuri suplimentare pentru a trage Moscova la răspundere pentru invazia sa în Ucraina.

În discursul său de marți seară privind starea Uniunii, președintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite vor depune eforturi pentru a confisca iahturile, apartamentele de lux și avioanele private ale rușilor bogați care au legături cu Putin. „Venim după câștigurile voastre ilicite”, a spus Biden.

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri