Armata americană are un nou șef de stat major. O altă numire la nivel înalt a fost confirmată după luni de blocaj

Data publicării:
Honored ceremony for Captain Larry L. Taylor at the National Museum of the United States Army
Randy George, noul șef de stat major al SUA. Foto: Profimedia Images

Armata americană are un nou şef de stat major, iar Marine Corps un nou comandant, după ce Senatul a confirmat joi doi generali în aceste posturi - în timp ce sute de nominalizări la Pentagon rămân blocate de un senator republican care se opune avortului, notează AFP, preluată de Agerpres. 

Numirea generalului Randy George ca şef de stat major al armatei a fost aprobată cu 96 de voturi pentru şi doar unul împotrivă în Senat, în timp ce cea a generalului Eric Smith pentru Marine Corps a fost aprobată în unanimitate. 

Cele două confirmări de numire intervin la o zi după cea a generalului Charles Brown ca şef al statului major comun. 

Pe lângă funcţia de adjunct al şefului de stat major al armatei, generalul Randy George a ocupat deja postul de şef de stat major interimar din 4 august, la plecarea predecesorului său. 

Generalul Smith s-a aflat în aceeaşi situaţie la Marine Corps din 10 iulie. 

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, i-a felicitat pe generalii George şi Smith într-un comunicat, spunând că „vor fi lideri incredibili şi vor lucra pentru a consolida şi moderniza armata”. 

Senatul aprobă de obicei rapid numirile militare şi cu acord unanim. 

Dar de luni de zile, Tommy Tuberville, senator de Alabama, a blocat în mod deliberat sute de numiri în funcţii militare. Republicanul se opune ajutorului financiar acordat de Pentagon femeilor din armată care călătoresc pentru a face avort, de când unele state au eliminat dreptul la avort după o decizie a Curţii Supreme anul trecut. 

„Continuăm să vedem impactul blocării a peste 300 de numiri de generali şi ofiţeri”, a adăugat Lloyd Austin, calificând situaţia „fără precedent, inutilă şi periculoasă”. 

Senatul poate depăşi acest obstacol organizând un vot pentru fiecare nominalizare, dar procesul devine atunci mult mai lung decât procedura obişnuită de aprobare în unanimitate, fără vot. 

Liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, s-a arătat reticent până acum în a organiza aceste voturi individuale. El a decis să facă acest lucru doar pentru a contracara o tentativă a senatorului Tuberville de a forţa un vot asupra nominalizării unice a generalului Eric Smith. 

Responsabilii americani ai Apărării au avertizat în repetate rânduri asupra repercusiunilor negative pe care le-ar putea avea această întârziere în validarea numirilor. 

Actualul şef al statului major comun, generalul Mark Milley, a declarat luna trecută pentru AFP că situaţia le-ar putea da adversarilor impresia „greşită” că Statele Unite se află într-o situaţie „de diviziune internă, instabilitate, confuzie şi fricţiuni la cel mai înalt nivel al armatei” lor.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri