Armata americană recunoaşte că este responsabilă de moartea a 23 de civili în 2020, la nivel mondial

Data publicării:
soldat sua militar militari armata nato
Foto: Guliver/Gettyimages

Armata americană recunoaşte că este responsabilă de moartea a 23 de civili în 2020, în principal în timpul operaţiunilor sale din Afganistan, potrivit unui raport al Pentagonului publicat miercuri, ale cărui estimări sunt mult mai mici decât cele ale ONG-urilor.

"Ministerul Apărării estimează că 23 de civili au fost ucişi, iar alţi 10 răniţi în 2020 în operaţiunile militare americane", menţionează acest raport anual, cerut de Congres din 2018 şi din care o parte este secretizat.

Documentul consemnează cele mai multe victime în Afganistan, unde Pentagonul îşi recunoaşte responsabilitatea pentru 20 de decese.

Conform părţii făcute publice a raportului citat de Agerpres, un civil a fost ucis în Somalia în februarie 2020, iar un altul în Irak în martie. Dar textul nu oferă date precise despre a 23-a victimă, de unde provine ea şi nici data producerii incidentului.

Pentagonul şi-a reevaluat de asemenea calculele din 2017 până în 2019, recunoscând 65 de morţi şi 22 de răniţi în plus, majoritatea din Siria şi Yemen.

Documentul precizează că, deşi Congresul a atribuit Pentagonului un buget de 3 milioane de dolari în 2020 pentru plata unor recompense financiare familiilor victimelor civile, niciuna dintre aceste despăgubiri - numite "ex-gratia" - nu a fost plătită.

Organizaţiile neguvernamentale publică regulat bilanţuri ale victimelor în urma loviturilor americane în teatrele de război şi care sunt mult superioare cifrelor Pentagonului.

Airwars, o organizaţie care înregistrează victimele civile în urma bombardamentelor aeriene în lume, subliniază că cele mai prudente estimări consemnează 102 civili ucişi în operaţiunile americane în lumea întreagă, de cinci ori mai mult decât recunoaşte Pentagonul.

Misiunea ONU de asistenţă în Afganistan (Unama) a numărat 89 de morţi şi 31 de răniţi ca rezultat al operaţiunilor forţelor coaliţiei conduse de SUA, subliniază Airwars. În Somalia, unde Pentagonul nu recunoaşte decât un civil ucis, Airwars şi alte organizaţii neguvernamentale evaluează bilanţul la 7 morţi, iar în Siria şi în Irak - la 6 decese, potrivit surselor locale.

Uniunea americană pentru libertăţi civile (ACLU) consideră că "anchetele Ministerului Apărării şi recunoaşterea responsabilităţii sale în moartea civililor rămân cu totul insuficiente".

"Frapează faptul că, în 2020, Ministerul Apărării nu a propus sau achitat nicio despăgubire familiilor civililor respectivi, chiar dacă au fost deblocate fonduri în acest sens de către Congres", declară Hina Shamsi, o responsabilă a ACLU.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri