Din cauza foametei din Yemen, Biden a revocat decizia prin care mișcarea houthi a fost desemnată grupare teroristă

Data actualizării: Data publicării:
fetita care mananca langa butoaie mari colorate
SUA a scos mișcarea Houthi din Yemen de pe listă neagră cu grupări teroriste, din cauza crizei prin care trece statul. Foto: Profimedia Images

SUA a anunțat, vineri, că intenționează să retragă mișcarea houthi din Yemen de pe lista de teroriști, ca răspuns la criza umanitară din acel stat, astfel revenind asupra uneia dintre cele mai criticate decizii de ultim moment adoptate de administrația Trump.

Retragerea acestora, confirmată de un oficial al Departamentului de Stat, vine la o zi după ce președintele Joe Biden a încetat sprijinul SUA pentru campania militară condusă de Arabia Saudită în Yemen, văzută în mare ca fiind un conflict tip proxy (prin intermediari) între Arabia Saudită și Iran.

“Acțiunea noastră se datorează în întregime consecințelor umanitare a acestei desemnări de ultim moment a administrației anterioare, despre care ONU și organizațiile umanitare au clarificat de atunci că vor accelera cea mai cumplită criză umanitară”, a declarat oficialul.

ONU spune despre Yemen că este cea mai mare criză umanitară, 80% din populație fiind vulnerabilă.

“Salutăm intenția declarată a administrației SUA de a revoca desemnarea, aceasta urmând să ofere ajutor profund pentru milioane de yemeniți care se bazează pe ajutorul umanitar și importurile comerciale pentru a-și satisface nevoile de bază pentru a supraviețui”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

Fostul Secretar de stat al SUA, Mike Pompeo, a pus, pe 19 ianuarie, houthi pe lista neagră, cu o zi înainte ca Biden să-și preia mandatul.

Administrația Trump a permis în schimb accesul grupurilor de ajutor, ONU, Crucea Roșie, precum și exportul bunurilor agricole, medicamente și dispozitive medicale. Însă oficialii ONU și grupurile de ajutor au spus că ajutoarele permise nu sunt de ajuns și au cerut ca desemnarea să fie revocată.

Oficialul Departamentului de Stat a subliniat că acțiunea nu reflectă viziunea SUA asupra houthi și a “comportamentului condamnabil”.

Coaliția militară condusă de saudiți a intervenit în Yemen în 2015, sprijinind forțele guvernamentale care luptă cu membrii houthi aliniați cu Iran. Oficialii ONU încearcă să resusciteze negocierile de pace, în vreme ce statul se confruntă cu o criză economică și pandemia de Covid-19.

Senatorul democrat Chris Murphy a salutat decizia. „Desemnarea...a stopat ca ajutorul esențial de mâncare și altele să nu fie livrate în Yemen, ce ar fi prevenit negocierea politică eficientă”, a spus acesta într-un comunicat.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri