Modulul misiunii americane Peregrine trimis spre Lună are deja probleme tehnice

Data actualizării: Data publicării:
lansare a rachetei vulcan a misiunii peregrine
Modulul misiunii americane Peregrine trimis spre Lună se va prăbuși pe Pământ. Foto: Profimedia

Compania Astrobotic, care se află în spatele proiectului american privat de trimitere a unei misiuni pe Lună, a declarat luni că modulul său Peregrine a suferit o „anomalie” care l-a împiedicat să-şi îndrepte în mod stabil panourile către Soare, relatează BBC.

Fără capacitatea de a-şi încărca bateriile şi de a menţine o sursă de energie, misiunea nu va putea continua.

Astrobotic a precizat că inginerii lucrează la această problemă şi că va furniza actualizări atunci când va avea mai multe informaţii.

Modulul de aselenizare de 1,2 tone a fost lansat luni dimineaţă de la Cape Canaveral, Florida, cu o rachetă Vulcan. Este prima misiune americană care ţinteşte o aselenizare în ultima jumătate de secol, aceasta fiind totodată şi prima încercare de a face acest lucru prin intermediul unei companii private.

Agenţia spaţială americană (NASA) a achiziţionat o capacitate pe modulul de aselenizare pentru cinci instrumente care să studieze mediul lunar, în vederea trimiterii de astronauţi pe Lună mai târziu în acest deceniu, notează BBC, citată de News.ro.

Misiunea desfăşurată în asociere cu o firmă privată trebuia să ajungă pe Lună până la sfârşitul lunii februarie, fiind prima aselenizare uşoară a SUA din ultima jumătate de secol.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri