„Șamanul QAnon” i-a lăsat un bilet lui Mike Pence în timpul asaltului de la Capitoliu. Câți ani de închisoare riscă Jake Angeli

Data actualizării: Data publicării:
Jake Angeli în Congresul SUA
Bărbatul cu căciulă de blană și coarne, intrat în Capitoliu la bustul gol și cu fața pictată, a fost identificat drept Jake Angeli, un susținător înfocat al lui Donald Trump și suporter al mișcării QAnon. Foto: Getty Images

Procurorii americani îl acuză pe „șamanul QAnon”, bărbatul care a intrat în clădirea Capitoliului la bustul gol, purtând o căciulă de blană cu coarne, că a lăsat un bilet cu amenințări la adresa vicepreședintelui american Mike Pence. Dacă acuzațiile împotriva sa vor fi probate, Jake Angeli riscă 46 de ani de închisoare, scrie publicația AZ Central.

Jake Angeli - Jacob Anthony Chansley pe numele lui adevărat – ar fi scris pe bilețel „E doar o chestiune de timp, se va face dreptate”, potrivit procurorilor.

Acuzatul se apără și spune că bilețelul nu era o amenințare directă. Însă procurorii susțin că Angeli și ceilalți protestatari care au luat cu asalt Capitoliul au reprezentat un pericol grav.

„Dovezi clare, inclusiv cuvintele și acțiunile lui (Angeli – n.r.) la Capitoliu, sprijină ipoteza că intenția protestatarilor era să prindă și să omoare oficiali aleși ai Guvernului Statelor Unite”, au scris procurorii.

Însă alți oficiali federali au avut un ton diferit. Nu există „dovezi directe că au fost echipe de căutare și ucidere”, a spus procurorul federal Michael Sherwin.

Împotriva lui Jake Angeli au fost formulate șase capete de acuzare, dintre care două sunt infracțiuni federale. Dacă va fi găsit vinovat, pedeapsa maximă pe care o riscă este de 46 de ani.

Avocatul care îl reprezintă pe Angeli, Albert Watkins, a spus că Donald Trump ar trebui să-l grațieze pe clientul său, care a mers la Washington la chemarea președintelui.

Cum arată „șamanul QAnon” în realitate

În timpul audierilor de la Curtea Districtuală din Arizona, Jake Angeli a apărut cum este el în realitate. Spre deosebire de înfățișarea amenințătoare pe care a afișat-o în timpul asaltului de la Capitoliu, „șamanul QAnon” a apărut în fața instanței în uniforma portocalie a deținuților, cu o bluză albă pe dedesubt.

Când s-a ridicat în picioare la intrarea judecătorului, s-a putut observa că Angeli are chelie. Judecătorul a remarcat contrastul dintre bărbatul legat cu lanțuri și imaginile din timpul atacului, care au făcut înconjurul lumii.

„A reușit să se facă arhicunoscut, dar are și abilitatea de a fi un anonim”, a spus judecătorul, citat de AZ Central.

Potrivit actelor depuse la instanță, Angeli a fost printre primii care a intrat în clădirea Capitoliului. Un polițist s-a pus în calea protestatarilor și a încercat să-i convingă să plece, dar, potrivit documentelor din dosar, Angeli i-a strigat acestuia că „este clădirea lor și că au venit pentru a o ocupa și ca să pună mâna pe liderii Congresului”.

Apoi s-a urcat pe estrada de pe care, în aceeași zi, vicepreședintele Mike Pence prezidase sesiunea comună a Congresului pentru validarea rezultatului alegerilor prezidențiale. Acolo a pozat încordându-și mușchii și a lăsat bilețelul găsit ulterior de anchetatori.

După ce pozele cu el au devenit celebre, iar autoritățile au cerut ajutor pentru identificarea lui, Angeli a sunat la FBI și a declarat că el este persoana căutată.

El le-a spus anchetatorilor că a intrat în sala de ședințe a Senatului „prin voia Domnului” și că Mike Pence este, în opinia lui, „un trădător traficant de copii”, dar că bilețelul lăsat nu reprezintă o amenințare.

Acuzațiile împotriva lui Jake Angeli

Acuzația care îi poate aduce cea mai mare pedeapsă, 20 de ani, este obstrucționarea cu rea intenție a unei proceduri oficiale.

Alte două acuzații au fost formulate împotriva lui doar pentru că Mike Pence se afla în clădirea Capitoliului. Potrivit legii federale, prezența vicepreședintelui în Capitoliu o transformă în „clădire restricționată”. Angeli a fost acuzat că a intrat într-o clădire restricționată, știind că nu are voie, și, separat, că acționat în mod turbulent, ceea ce a împiedicat desfășurarea evenimentelor programate.

Pedeapsa pentru aceste fapte poate fi mărită dacă făptuitorul are arme letale asupra lui. Angeli a purtat pe tot timpul asaltului o suliță de 2 metri, de care legase drapelul SUA. Vârful suliței era o lamă adevărată, nu o replică dintr-un material nepericulos.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri