Senatorii republicani au blocat înființarea unei comisii de investigare a asaltului de la Capitoliu. Reacția lui Joe Biden

Data publicării:
Momentul în care protestatarii intră în Capitoliul SUA.
Momentul în care insurecționiștii intră în Capitoliul SUA. Foto: Getty Images

Republicanii din Senatul american au blocat constituirea unei comisii de investigare a asaltului de la Capitoliu, de pe 6 ianuarie. Înființarea comisiei avea nevoie de 60 de voturi. Președintele Joe Biden s-a declarat dezamăgit că au fost voturi împotriva unei comisii care să investigheze "cel mai mare asalt asupra Capitoliului de la Războiul Civil încoace".

Senatorii democrați și câțiva republicani moderați au cerut înființarea unei comisii pentru inverstigarea evenimentelor care au dus la asaltul susținătorilor lui Donald Trump asupra Capitoliului pe 6 ianuarie, soldat cu cinci morți. 

Propunerea a căzut vineri, după ce a primit doar 54 de voturi pentru din cele 60 necesare și 35 de voturi împotrivă, potrivit Reuters. 

"Știm toți ce se petrece aici. Senatorii republicani au ales să apere Marea Minciună pentru că se tem că orice l-ar putea deranja pe Donald Trump i-ar afecta din punct de vedere politic", a declarat Chuck Schumer, liderul democraților din Senat. 

Dacă se înființa, comisia ar fi avut puterea de a chema martori să dea declarații sub jurământ, posibil inclusiv pe Donald Trump, despre ce s-a întâmplat în acea zi.

Liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell, a motivat că o astfel de comisie ar fi dublat activitatea pe care o fac deja alte comitete ale Congresului și că ar fi anulat investigațiile penale, care până acum au dus la arestarea a mai mult de 440 de oameni.

Dar republicanii se tem, de asemenea, că o astfel de comisie, similară celei care a investigat atacul de la 11 septembrie 2001, ar atrage atenția asupra violenței și a acuzelor nesusținute ale lui Trump privind fraudarea alegerilor prezidențiale, înainte de alegerile parțiale pentru Congres de anul viitor, mai scrie Reuters. 

Reacția lui Joe Biden

După votul din Senat, lidera Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a spus că democrații vor "continua să caute adevărul" despre ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie, fără a preciza dacă vor iniția o nouă investigație.

La rândul său, președintele Joe Biden i-a criticat pe republicani: "Nu pot să-mi imaginez că cineva votează împotriva înființării unei comisii pentru investigarea celui mai mare asalt asupra Capitoliului de la Războiul Civil încoace".

Clădirea Capitolului în care se desfășura ședința în care Congresul urma să valideze alegerea lui Joe Biden, a fost ocupată pe 6 ianuarie de susținători ai președintelui în funcție, Donald Trump, în urma unui asalt violent, soldat cu cinci morți și zeci de răniți. Unii dintre congresmeni, pe cale să fie evacuați, s-au baricadat în birouri.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri