SUA acuză China că încearcă „să submineze sistemul judiciar” american

Data actualizării: Data publicării:
Merrick Garland susține un discurs
Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a acuzat luni statul chinez că încearcă „să submineze sistemul judiciar” al Statelor Unite. Foto: Profimedia

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a acuzat luni statul chinez că încearcă „să submineze sistemul judiciar” al Statelor Unite, anunţând inculparea a 13 cetăţeni chinezi care ar lucra pentru serviciile de informaţii de la Beijing, transmite AFP.

Referindu-se la trei dosare distincte, Merrick Garland a spus că acestea arată că „statul chinez a încercat să interfereze cu drepturile şi libertăţile persoanelor din Statele Unite şi să submineze sistemul nostru juridic care protejează aceste drepturi”.

„Departamentul de Justiţie nu va tolera nicio tentativă din partea unei puteri străine de a submina statul de drept pe care se întemeiază democraţia noastră”, a adăugat el.

Printre cazurile citate de Merrick Garland se numără cel în care sunt implicaţi şapte chinezi acuzaţi că au încercat să forţeze un conaţional, rezident în Statele Unite, să se întoarcă în China, ca parte a unei campanii de repatriere forţată condusă de Beijing.

Doi dintre acuzaţi au fost arestaţi joi la New York.

Într-un al doilea dosar, doi presupuşi agenţi de spionajului chinez au fost inculpaţi pentru încercarea de a obstrucţiona punerea sub acuzare în SUA a unei companii de telecomunicaţii chineze. Ar fi vorba gigantul Huawei.

În al treilea caz, patru cetăţeni chinezi au fost inculpaţi „în legătură cu o campanie de lungă durată a serviciilor de informaţii vizând persoane din Statele Unite pentru a acţiona ca agenţi ai Republicii Populare Chineze”.

Aceste anunţuri au intervenit la o zi după ce preşedintele chinez Xi Jinping a fost ales din nou în la conducerea Partidului Comunist Chinez şi a Chinei, informează AFP, citată de Agerpres.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri