Un cetăţean american şi patru agenţi de informaţii chinezi, inculpaţi pentru spionaj

Data publicării:
Ciocan de judecător
Un cetăţean american şi patru agenţi de informaţii chinezi, inculpaţi pentru spionaj. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un cetăţean american şi patru agenţi de informaţii chinezi au fost inculpaţi pentru spionarea unor disidenţi, militanţi pentru drepturile omului şi pro-democraţie chinezi rezidenţi în SUA, a anunţat miercuri Departamentul pentru Justiţie, transmite Reuters.

Potrivit actului de acuzare, Wang Shujun, din Queens, New York, a profitat de statutul său în cadrul diasporei chineze şi al comunităţilor de disidenţi chinezi pentru a colecta informaţii despre militanţi, în favoarea Ministerului securităţii de stat de la Beijing.

Wang, în vârstă de 73 de ani, a fost arestat pe 16 martie, iar cei patru agenţi, prezentaţi ca Feng He, Jie Ji, Ming Li şi Keqing Lu, sunt încă în libertate, a menţionat ministerul american al Justiţiei.

Reuters nu i-a putut contacta pentru moment pe reprezentanţii lui Wang, iar Ambasada Chinei de la Washington nu a răspuns imediat la solicitarea sa de comentarii.
„Actul de acuzare de astăzi expune şi întrerupe o operaţiune a RPC ce ameninţă securitatea şi libertatea unor cetăţeni chinezi rezidenţi în SUA”, a subliniat într-un comunicat procurorul districtual newyorkez Breon Peace.

Conform actului de acuzare, Wang a oferit informaţii ministerului chinez cel puţin din 2011, iar agenţii chinezi l-au ajutat să vizeze militanţi pentru democraţie în Hong Kong, pentru independenţa Taiwanului şi pentru drepturile uigurilor şi tibetanilor.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri