Talibanii au ajuns lângă Valea Panjshir, fieful rezistenței, după ce au recucerit trei districte controlate de o miliție locală

Data publicării:
barbati in uniforma culcati pe burta in timpul unui antrenament
În Valea Panjshir au loc antrenamente ale unui mișcări de gherilă antitalibane Foto: Profimedia Images

Talibanii au ajuns lângă valea Panjshir şi au recucerit trei districte în nordul Afganistanului care căzuseră săptămâna trecută în mâinile unei miliţii locale, relatează Reuters, citându-l pe purtătorul de cuvânt al mișcării islamiste.

Districtele Bano, Deh Saleh şi Pul e-Hesar din provincia nordică Baghlan fuseseră cucerite săptămâna trecută de grupuri dintr-o miliţie locală, în ceea ce a constituit unul dintre primele semne de rezistenţă armată faţă de talibani de la cucerirea capitalei Kabul, pe 15 august.

Până luni, forţele talibane au preluat din nou controlul asupra acestor districte şi au ajuns în Badakhshan, Takhar şi Andarab, în apropiere de Valea Panjshir, a anunțat pe Twitter purtătorului de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

Forţe loiale lui Ahmad Massoud, fiul fostului comandant militar Ahmad Shah Massoud, s-au stabilit în Valea Panjshir, o adevărată fortăreață, care a rezistat atât sovieticilor, cât şi talibanilor înainte de 2001.

Ahamad Massoud, ale cărui forţe includ rămăşiţe din armata guvernamentală şi unităţi ale trupelor speciale, a propus negocieri pentru formarea unui guvern de uniune națională pentru Afganistan, dar a promis totodată că va rezista dacă talibanii vor încerca să intre în teritoriul său.

Duminică seara, serviciul de informaţii al talibanilor a anunţat că sute de combatanţi se îndreaptă spre Panjshir. Până acum, nu s-au confirmat lupte, dar un colaborator al lui Massoud a spus că ambele părţi sunt gata de acţiune militară.

Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor, a spus că trecătoarea Salang, aflată pe principala autostradă care leagă sudul de nordul Afganistanului, a fost deschisă, iar forţele inamice au fost blocate în Valea Panjshir. Declaraţia sa sugerează că până în prezent nu au avut loc lupte, notează Reuters, preluată de Agerpres.

Citiți și: Ce se întâmplă în Valea Panjshir, singurul loc rămas în afara controlului talibanilor - VIDEO & GALERIE FOTO

Talibanii au intrat la 15 august în capitala Kabul fără a întâmpina rezistenţă, după ce președintele țării a fugit, iar forțele guvernamentale au depus armele.  A fost încununarea unei ofensive fulgerătoare a mișcării islamiste, care a început în luna mai, odată cu retragerea forţelor americane şi ale NATO din Afganistan.

La începutul săptămânii trecute, apăruseră informaţii că fostul vicepreşedinte afgan Amrullah Saleh şi Ahmad Massoud organizează o mişcare de rezistenţă împotriva insurgenţilor talibani în provincia Panjshir, mişcare denumită Frontul Naţional de Rezistenţă (FNR).

Ahmad Massoud este fiul lui Ahmad Shah Massoud, erou al rezistenţei mujahedinilor împotriva invaziei sovietice, care apoi a luptat împotriva talibanilor. Comandantul Ahmed Shah Massoud, supranumit „Leul din Panjshir”, a fost asasinat de reţeaua teroristă al-Qaida în 9 septembrie 2001, cu două zile înainte de atentatele de pe teritoriul american. „Talibanii nu vor rezista dacă vor continua astfel. Suntem gata să apărăm Afganistanul şi avertizăm în privința unei băi de sânge”, a declarat duminică Ahmad Massoud pentru postul Al-Arabiya.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri