Talibanii îi obligă pe angajații guvernamentali să-și lase barbă. În caz contrar, vor fi dați afară

Data publicării:
talibani la un punct de control in kandahar
Talibanii îi obligă pe angajații guvernamentali să-și lase barbă. Foto: Profimedia

Talibanii le-au cerut tututor angajațiilor guvernamentali din Afganistan să poarte barbă și să respecte codul vestimentar. În caz contrar, sau riscă să fie concediați, au declarat trei surse pentru Reuters. Este cea mai recentă restricție impusă de administrația islamistă.

Reprezentanţi ai Ministerului pentru Propagarea Virtuţii şi Prevenirea Viciului controlau luni intrările în birourile guvernamentale pentru a verifica dacă angajaţii respectă noile reguli, potrivit surselor.

Angajații au fost instruiți să nu-și radă barba și să poarte îmbrăcăminte locală constând dintr-o bluză lungă și largă, pantaloni și o pălărie sau turban. De asemenea, li s-a spus să se asigure că s-au rugat la orele corecte, au spus două dintre surse.

Angajații au fost avertizați că de acum înainte nu vor mai putea intra în birouri și în cele din urmă vor fi concediați, dacă nu vor respecta regulile vestimentare, au spus sursele.

Ministerul nu a răspuns la solicitarea Reuters pentru comentarii despre această măsură.

Săptămâna trecută, talibanii le-au interzis femeilor să urce în avion fără un însoțitor bărbat și nu au redeschis școli pentru fete, așa cum au promis.

Duminică, au ordonat ca intrarea în parcuri să fie separată în funcție de sex: femeile au voie să intre trei zile pe săptămână, iar bărbații în celelalte patru zile, inclusiv weekendul, ceea ce înseamnă că nici cuplurile căsătorite și familiile nu pot merge în parc împreună.

Administrația talibană a fost criticată atât în Afganistan, cât și de guvernele occidentale, pentru că i-a obligat pe toți afganii să respecte interpretarea lor dură a legii islamice.

Talibanii susțin că respectă drepturile tuturor, în conformitate cu legea islamică și obiceiurile afgane, și că s-au schimbat după regimul din 1996-2001, când au interzis femeilor să iasă din casă fără o rudă masculină și au forțat bărbații să-și lase barbă.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri