Foto Talibanii se aprovizionează cu armament american direct de pe marginea drumului

Data actualizării: Data publicării:
echipament militar pe marginea drumului
Talibanii se aprovizionează cu muniție și echipament american de pe marginea drumului. Foto: Profimedia Images

Statele Unite au cheltuit zeci de miliarde de dolari pentru a dota armata afgană cu armament pentru a-i învinge pe talibani, dar capitularea rapidă a forțelor armate și retragerea trupelor străine a lăsat armamentul pe mâna talibanilor.

Aceștia au ajuns chiar să se aprovizioneze de pe marginea drumului, din mormane de echipamente militare strânse în urma cuceririlor teritoriale.

AFGHANISTAN KABUL TALIBAN
Talibanii se aprovizionează cu muniție și echipament american de pe marginea drumului. Foto: Profimedia Images

În timp ce forțele SUA au luat cu ele echipamentele „sofisticate” atunci când s-au retras, armata afgană a înmânat grupului insurgent vehicule Humvee, arme de calibru mic și arme ușoare, precum și muniție.

Videoclipurile și imaginile publicate de talibani pe Twitter și în alte părți arată luptători care țin în mână carabine M4 și puști M16 aruncate de unitățile armatei afgane. Alte imagini arată forțele talibane care capturează vehicule guvernamentale abandonate.

Chaos at Kabul airport as afghans try to leave capital, Afghanistan - 16 Aug 2021
Vehicul Humvee, capturat de talibani. Foto: Profimedia Images

Kalașnikovul rusesc AK-47 a fost mult timp pușca de asalt pentru grupurile militante, însă acum unii luptători talibani le schimbă cu armele americane. Acestea sunt mai exacte și au o rază de acțiune mai mare decât puștile AK-47.

Imaginea armelor fabricate de SUA în mâinile talibanilor în timp ce aceștia atacă armata națională afgană - finanțată cu miliarde de dolari de guvernul SUA în ultimele două decenii - este o lovitură de imagine pentru propaganda militanților, notează Reuters.

profimedia-arme SUA la talibani
Soldați talibani țin în mână arme fabricate în Statele Unite. Foto: Profimedia Images

Din suma de 1.000 de miliarde de dolari cheltuită de Washington în Afganistan, aproximativ 10% a mers către instruirea și echiparea armatei afgane, echipamentul oferit de SUA ajungând acum în mâinile talibanilor.

O „cantitate substanţială” de echipament militar american se află acum în mâinile talibanilor, a admis marţi și Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden.

„Nu credem că ni le vor înapoia de bună voie”, a afirmat el în cadrul unei conferinţe de presă la Casa Albă, potrivit Agerpres.

Talibanii au difuzat acum două zile o înregistrare video în care defilau în jurul unor elicoptere americane modelul ”Black Hawk” ale armatei afgane pe aeroportul din Kandahar (sud).

„Aceste ‘ Black Hawks’ nu au fost date talibanilor. Au fost date forţelor afgane” şi aceasta la cererea preşedintelui Ashraf Ghani, a precizat Jake Sullivan.

El a subliniat că preşedintele american Joe Biden „a făcut (alegerea)” de a răspunde acestei cereri, fiind în acelaşi timp conştient de riscul ca aceste dispozitive să cadă în mâinile talibanilor.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri