Talibanii susțin că vor forma un „guvern interimar” cu lideri „de toate etniile și din toate triburile”

Data publicării:
Talibani cu puști kalașnikov lângă picioare
Foto: Profimedia Images

Talibanii anunță că intenționează să formeze un guvern interimar „incluziv” în Afganistan după preluarea puterii. Surse apropiate de fundamentaliști spun că acest nou guvern ar urma să includă lideri „de toate etniile și din toate triburile”, scrie Al Jazeera.

Zeci de astfel de lideri ar fi luați în considerare pentru a fi invitați să facă parte din guvernul talibanilor, conform surselor citate. Nu este însă clar cât ar urma să se afle în funcție acest „guvern interimar”.

De asemenea, guvernul ar urma să aibă un „comandant al credincioșilor” care să conducă Emiratul Islamic al Afganistanului. Talibanii spun că un „consiliu suprem” a fost format pentru a decide viitoarea formă a guvernului și pentru a nominaliza miniștri.

Citiți și: Imaginile îngrozitoare ale atacului terorist de la aeroportul din Kabul

Diversitatea etnică a Afganistanului s-a aflat în centrul politicii haotice a țării dar și a conflictelor lungi care au marcat-o în ultimele zeci de ani. Paștunii sunt cel mai mare grup etnic din Afganistan și formează 42% din populația țării.

Este o populație majoritar musulmană sunită care vorbește limba pașto și a dominat politica afgană din ultimele trei secole.

Conform surselor citate de Al Jazeera, în guvernul talibanilor ar urma să fie incluși fiii unor șefi de triburi uzbece și tadjice.

Anterior, miercuri, talibanii l-au numit ministru interimar al apărării pe Adul Qayyum Zakir, un fost deținut în închisoarea din Guantanamo.

Zakir este unul dintre principalii comandanți ai talibanilor și unul dintre cei mai vechi membri ai mișcării. Acesta a participat la confruntările dintre talibani și forțele americane, după ce acestea au invadat Afganistanul în 2001.

Americanii l-au capturat și, după o scurtă perioadă petrecută în închisoarea din Bagram, Zakir a fost trimis la Guantanamo, Cuba.

De asemenea, tot miercuri, talibanii au numit mai mulți miniștri interimari, printre care Sadr Ibrahim - ministru al Internelor, Gul Agha - ministru al Finanțelor, precum și un șef al serviciului de informații al talibanilor.

Totodată, aceștia au numit și un guvernator al Kabului, dar și un nou primar al capitalei.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri