Telefonul premierului Spaniei a fost „spart” cu ajutorul programului de spionaj Pegasus

Data actualizării: Data publicării:
Pedro Sanchez le răspunde jurnaliștilor
„Intervenţiile au fost ilegale şi externe... Au fost comise de organisme neoficiale şi neautorizate de stat”, a spus ministrul spaniol al Preşedinţiei. Foto: Profimedia Images

Telefonul mobil al prim-ministrului spaniol Pedro Sanchez a fost „spart” anul trecut cu ajutorul programului de spionaj Pegasus și, în urma intruziunii, a avut loc cel puțin o scurgere de date, informează Reuters.

Autorităţile spaniole au detectat programul de spionaj Pegasus în telefoanele mobile ale premierului Sanchez şi ministrului Apărării, Margarita Robles, a anunţat luni ministrul Preşedinţiei, Felix Bolanos.

Oficialul spaniol a explicat într-o conferinţă de presă convocată de urgenţă că telefonul lui Sanchez a fost infectat în mai 2021 şi că atunci a avut loc cel puţin o scurgere de date. El nu a dorit să spună cine l-ar fi spionat pe premier şi dacă sunt suspectate puteri străine sau organizaţii spaniole.

„Nu este vorba de supoziţii”, a precizat el, adăugând că faptele sunt „de o gravitate enormă”.

„Intervenţiile au fost ilegale şi externe. Externe înseamnă că au fost comise de organisme neoficiale şi neautorizate de stat”, a spus el, adăugând că acţiunile de spionaj au fost raportate Ministerului de Justiţie şi că Înalta Curte se va ocupa de caz.

Bolanos a explicat că au avut loc „două intruziuni” în telefonul lui Sanchez în mai 2021 şi una în telefonul Margaritei Robles în iunie 2021. „Nu există probe că ar mai fi avut loc şi alte intruziuni după aceste date”, a adăugat el.

Telefonul premierului Spaniei a fost „spart” cu ajutorul programului de spionaj Pegasus
Bolanos a explicat că au avut loc „două intruziuni” în telefonul lui Sanchez în mai 2021 şi una în telefonul Margaritei Robles (în poză), ministrul spaniol al Apărării, în iunie 2021. Foto: Profimedia Images

Zeci de separatiști catalani au fost fost spionați cu ajutorul programului Pegasus

Anunţul survine după o presiune intensă asupra coaliţiei de stânga de la guvernare de a oferi explicaţii după ce Citizen Lab, o organizaţie de apărare a drepturilor digitale din Canada, a spus că 60 de persoane având legături cu mişcarea catalană separatistă au fost ţinte ale programului de spionaj Pegasus dezvoltat de grupul NSO din Israel.

După acuzaţii că a spionat membri ai mişcării catalane separatiste, aliatul cheie din parlament al guvernului minoritar, partidul catalan de stânga şi proindependenţă ERC, a transmis că nu va mai susţine executivul până când Madridul nu ia măsuri pentru a restabili încrederea, scrie Agerpres.

Autorităţile UE de protecţie a datelor au cerut o interzicere a Pegasus din cauza acuzaţiilor că a fost folosit în mod abuziv de guverne pentru a spiona activişti care luptă pentru drepturile omului, jurnalişti şi politicieni.

Conceput de compania israeliană NSO, Pegasus permite, odată instalat într-un telefon, accesarea serviciilor de mesagerie şi a datelor sau activarea dispozitivului de la distanţă cu scopul de a capta sunet sau imagine.

NSO a afirmat mereu că Pegasus nu poate fi vândut decât unor state şi că aceste vânzări trebuie să obţină în prealabil acordul autorităţilor israeliene. Conform ONG-ului Amnesty International, programul ar fi putut fi folosit pentru a pirata până la 50.000 de telefoane mobile.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...