Test în premieră. Baza aeriană pe care americanii o pot muta rapid în orice stat aliat, în cazul unui război cu Rusia

Data publicării:
avion

Statele Unite și-au poziționat un ansamblu militar în Polonia care îi va spori capacitatea de reacție în cazul unui război cu Rusia. Este vorba despre o bază aeriană portabilă.

Dacă unul dintre statele aliate din Europa ale Statelor Unite, în special cele de pe flancul estic-baltic, va fi atacat de Rusia, trupele americane își vor putea muta rapid baza aeriană pentru a ține piept ofensivei, relatează Defense News.

Sistemul de bază portabilă – denumit DABS (deployable air base system) – a fost amplasat la baza aeriană 31 a Poloniei din Krzesiny, Poznan.

Polonia a fost aleasă de armata SUA pentru a testa în premieră acest sistem, pe care militarii îl descriu ca fiind o „bază aeriană într-o cutie”.

DABS înseamnă o serie de containere ușor de transportat, în care se află toate componentele de logistică militară necesare unei operațiuni aeriene, inclusiv vehicule, tehnică de reparații și echipamente electrice.

Costurile unei asemenea baze sunt, firește, mult mai mici decât cele pe care le implică o bază aeriană permanentă.

În anul fiscal 2019, US Air Force are în plan o infuzie de 361 de milioane de dolari în DABS, dintre care 119 milioane vor fi alocate pentru baza aeriană Ramstein din Germania, iar 87 de milioane vor lua calea Marii Britanii – în conturile RAF Fairford.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri