Trump recunoaște că a păstrat documente secrete după ce a plecat de la Casa Albă. Înregistrarea a apărut în presa din SUA

Data publicării:
Donald Trump
Donald Trump, fostul președinte al SUA. Foto: Profimedia Images

O înregistrare audio în care fostul președinte american Donald Trump pare să recunoască faptul că a păstrat documente secrete după ce a plecat de la Casa Albă a fost obținută de presa americană. „Acesta este extrem de confidențial”, se aude în înregistrare, potrivit BBC.

Trump, pus sub acuzare pentru că ar fi luat acasă inclusiv documente despre secrete nucleare, a pledat nevinovat la cele 37 de capete de acuzare.

CNN, care a publicat prima dată înregistrarea de aproximativ două minute, spune că a fost făcută în iulie 2021 la clubul de golf al lui Trump din Bedminster, New Jersey, în timpul unei întâlniri între el și mai multe persoane care lucrează la autobiografia fostului său șef de cabinet, Mark Meadows.

Trump se aude spunând că „acestea sunt hârtiile” și referindu-se la un document despre care spune că este „extrem de confidențial”.

„Acest lucru a fost făcut de armată și l-am primit. În calitate de președinte, aș fi putut să-l declasific. Acum nu mai pot, dar este încă secret”, spune Trump.

Aceeași înregistrare audio pare să fi fost folosită de procurorii federali în rechizitoriul lor împotriva lui Trump.

Din rechizitoriu nu reiese clar, însă, dacă documentele la care se face referire în înregistrare au fost recuperate de anchetatori.

Procurorii susțin că fostul președinte le-a arătat în două rânduri unor persoane fără autorizație de securitate documente clasificate, inclusiv unui scriitor și unor angajați.

Trump se confruntă cu 37 de capete de acuzare pentru reținere ilegală de documente clasificate și obstrucționarea eforturilor guvernului de a le recupera.

El a negat în repetate rânduri că ar fi vinovat și a spus că toate documentele pe care le-a luat cu el de la Casa Albă au fost desecretizate. Totuși, înregistrarea audio pare să contrazică acest lucru.

Fostul președinte este acuzat că a sustras de la Casa Albă documente cu clasificarea „top secret” ale guvernului american, în acestea fiind incluse secrete legate de armament nuclear și vulnerabilități ale armatei SUA și că, astfel, a pus în pericol securitatea națională a SUA.

Imagini cu documentele secrete găsite în timpul perchezițiilor la reședința din Mar-a-Lago, Florida, a lui Trump arată zeci de cutii pline cu documente clasificate în baia fostului președinte, într-o debara cu haine și în alte încăperi de depozitare.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri