Live Text Ucrainenii au distrus cu rachete sediul Statului Major al Flotei ruse din Marea Neagră, situat în centrul orașului Sevastopol

Data actualizării: Data publicării:
statul major flota rusa marea neagra lovit de rachete ucrainene
Sediul Statului Major al flotei ruse de la Marea Neagră a fost serios avariat în urma loviturii cu rachete ucrainene. Sursă foto: Twitter

Institutul pentru Studiul Războiului a transmis că imagini verificate arată că vehicule blindate ale armatei Kievului au trecut de ultima linie de apărare a forțelor rusești de pe frontul din Zaporojie și duc lupte la vest de Verbove. Este prima breșă de acest fel, în care forțele ucrainene trec de apărarea în trei linii a Rusiei. De asemenea, ucrainenii au reușit o lovitură spectaculoasă, distrugând cu rachete sediul Statului Major al Flotei ruse din Marea Neagră, situat în centrul oraşului Sevastopol, în Crimeea. Prezent la Washington, președintele Volodimir Zelenski a lansat o promisiune, în fața jurnaliștilor, spunând că Ucraina va elibera Bahmut și alte două orașe importante. De asemenea, liderul de la Kiev a anunțat că există un „acord pe termen lung” între SUA și Ucraina pentru a produce arme împreună.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Premierul Poloniei îi transmite lui Zelenski „să nu-i mai insulte niciodată pe polonezi”

ACTUALIZARE 23.10 Premierul Poloniei i-a transmis vineri preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să nu-i mai „insulte” pe polonezi, menţinând o retorică dură la adresa Kievului după ce preşedintele polonez a încercat să dezamorseze o dispută privind importurile de cereale, relatează Reuters.

Săptămâna trecută, Polonia a decis să extindă interdicţia asupra importurilor de cereale ucrainene, ceea ce a afectat relaţia Kievului cu un vecin care a fost considerat unul dintre cei mai fideli aliaţi ai săi de când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

Zelenski şi-a înfuriat vecinii atunci când a declarat în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite de la New York că Kievul face eforturi pentru a păstra rutele terestre pentru exporturile de cereale, dar că "teatrul politic" din jurul importurilor de cereale nu face decât să ajute Moscova.

„Eu... vreau să-i spun preşedintelui Zelenski să nu-i mai insulte niciodată pe polonezi, aşa cum a făcut recent în timpul discursului său la ONU”, a afirmat premierul Mateusz Morawiecki la un miting electoral, potrivit Reuters, citată de News.ro.

Citește continuarea AICI

Mateusz Morawiecki profimedia-0807535193
Premierul Mateusz Morawiecki la un miting electoral. Foto: Profimedia Images

Două drone ucrainene au fost doborâte deasupra regiunilor Kursk și Belgorod, anunță Ministerul rus al Apărării

ACTUALIZARE 23.00 Ministerul Apărării din Moscova spune că apărarea antiaeriană a doborât două drone deasupra teritoriului rus în ultimele ore, relatează SkyNews.

La ora 15.30, ora locală, o dronă a fost doborâtă deasupra regiunii Kursk, a spus Ministerul Apărării .

Ulterior, Kremlinul a transmis că o altă dronă a fost doborâtă peste Belgorod în jurul orei 17:00, ora locală. Guvernatorul regiunii a precizat pe canalul său de Telegram că nu au fost raportate victime sau pagube.

Dacă informațiile se adeveresc, atunci acesta este cel mai nou atac dintr-o serie de atacuri cu drone pe teritoriul rus, Ucraina părând că dorește să mențină presiunea asupra Moscovei.

Ucraina a folosit rachete Storm Shadow în atacul asupra sediului Flotei ruse din Sevastopol

ACTUALIZARE 22.20 Ucraina a folosit rachete Storm Shadow pentru a ataca sediul flotei de la Marea Neagră, au declarat forțele aeriene ale țării pentru Sky News.

Un soldat rus este încă dispărut în urma atacului – care a lăsat clădirea din Sevastopol în flăcări.

Cel puțin o rachetă a lovit cartierul general, iar oficialii ruși au declarat că alte cinci au fost doborâte.

Decizia de a furniza rachetele de fabricație britanică și franceză, cunoscute și sub numele de SCALP, a fost una dintre cele mai mediatizate solicitări din timpul războiului din partea țărilor occidentale – existând temeri că arma cu rază lungă de acțiune ar putea fi folosită pe teritoriul rusesc.

Atât Marea Britanie, cât și Franța au fost de acord să furnizeze rachetele începând cu luna mai, respectiv iulie a acestui an.

Un mort şi 15 răniţi într-un atac al rușilor în oraşul Kremenciuk

ACTUALIZARE 22.15 Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite, între care un copil, vineri, într-un atac al forţelor ruse care a vizat oraşul Kremenciuk, centrul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regional pe Telegram, relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Inamicul a lansat rachete asupra Kremenciuk. O rachetă a fost doborâtă de forţele de apărare aeriană. Din păcate, infrastructurile civile au fost afectate", a declarat Dmitro Lunin, guvernatorul regiunii Poltava.

De la începutul contraofensivei sale în iunie pentru a-i alunga pe ruşi din teritoriile ucrainene ocupate, armata Kievului nu a cucerit decât câteva mici localităţi, dar îşi accelerează înaintarea pe frontul de sud şi speră să treacă de toate liniile de apărare ruseşti formate din câmpuri de mine, tranşee şi capcane antitanc.

În raportul său de vineri dimineaţă, Statul Major General ucrainean a raportat progrese în zona Bahmut (est) şi pe frontul de sud.

Canada anunţă un ajutor de 650 de milioane de dolari canadieni pentru Ucraina

ACTUALIZARE 22.10 Premierul Canadei Justin Trudeau a anunţat vineri, cu ocazia vizitei preşedintelui Volodimir Zelenski în capitala Ottawa, un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 650 de milioane de dolari canadieni, 452 de milioane de euro, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Aceste măsuri de ajutor, pe o perioadă de trei ani, vor include livrarea către Kiev a aproximativ 50 de vehicule blindate şi pregătirea piloţilor ucraineni pentru avioane de luptă F-16, a anunţat premierul Trudeau în faţa Parlamentului canadian.

Împreună cu premierul Justin Trudeau, Zelenski se va deplasa la Toronto, unde cei doi se vor întâlni cu oameni de afaceri şi membri ai comunităţii ucraineano-canadiene.

Canada are a doua cea mai mare diasporă ucraineană din lume, după Rusia, cu aproximativ 1,4 milioane de persoane de origine ucraineană pe teritoriul său.

Aceasta este prima vizită oficială a preşedintelui ucrainean în Canada de la începutul invaziei ruse în februarie 2022. În martie, Volodimir Zelenski s-a adresat parlamentarilor canadieni prin videoconferinţă.

De la invazia rusă în Ucraina, Canada s-a angajat să acorde un sprijin Kievului de peste 8,9 miliarde de dolari sub forma unei game extinse de măsuri, "în special un sprijin financiar direct de 4,95 miliarde de dolari şi peste 1,8 miliarde de dolari ca ajutor militar".

SUA vor trimite un "număr mic" de rachete cu rază lungă ATACMS în Ucraina

ACTUALIZARE 19.10 SUA vor trimite un "număr mic" de sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS în Ucraina, potrivit unor declarații sub anonimat ale unor oficiali americani, în contextul în care Casa Albă vrea să se asigure că nu furnizează arme care ar putea fi folosite pentru a lovi teritoriul Rusiei, de teamă ca acest lucru să nu fie considerat de Moscova o implicare directă a SUA în război, relatează SkyNews.

Trei oficiali, care au dorit să-și păstreze anonimatul, au declarat pentru NBC că SUA vor livra o cantitate nespecificată de armament Ucrainei, fără a oferi însă un calendar în acest sens.
De luni de zile, Ucraina cere sistemul de rachete tactice al armatei, cunoscut sub numele de ATACMS, care ar oferi Kievului capacitatea de a lovi ținte de la o distanță de până la aproximativ 300 de kilometri.

Citește continuarea AICI

ATACMS being launched by an M270
Rachetă cu rază lungă de acțiune ATACMS lanată de un sistem HIMARS. Foto: Profimedia Images

Crimeea este ţinta unui atac cibernetic „fără precedent”

ACTUALIZARE 16:30 Crimeea este ţinta unui atac cibernetic ”fără precedent”, anunţă vineri un oficial rus, la câteva ore după un atac ucrainean care a avariat sediul Flotei ruse la marea Neagră, în peninsula anexată de Moscova în 2014, relatează AFP, potrivit News.ro.

”Atac cibernetic fără precedent împotriva furnizorilor de acces la Internet în Crimeea”, anunţă într-o postare pe telegram un consilier al guvernatorului instalat de Rusia în peninsulă, Oleg Kriuciko.

El nu precizează dacă acest atac informatic are o legătură direcră cu atacul cu rachetă.

”Suntem pe cale să reparăm penele de Internet din peninsulă”, anunţă consilierul lui Serghei Aksionov.

Un soldat este dat dispărut, după atacul asupra sediului Flotei ruse din Sevastopol

ACTUALIZARE 16:00 Un militar rus a fost dat dispărut în urma unui atac ucrainean cu rachetă vizând cartierul general al Flotei ruse la Marea Neagră, la Sevastopol, în Crimeea anexată, anunţă vineri Ministerul rus a Apărării, relatează CNN.

Guvernatorul Crimeei, Mihail Razvojaiev, a avertizat într-o postare pe Telegram că este posibil să aibă loc alt atac şi i-a îndemnat pe locuitori să evite centrul oraşului.

El a anunţat ulterior că nu mai exietă niciun ”pericol de rachetă şi aviaţie”.

Oficiali ucraineni nu au reacţionat imediat după acest atac.

Ucraina a lovit Statul Major al Flotei Rusiei din Marea Neagră, la Sevastopol, în Crimeea

ACTUALIZARE 14:35 Ucraina a efectuat vineri o lovitură cu rachetă asupra Statului Major al Flotei ruse din Marea Neagră, situat în centrul oraşului Sevastopol, în Crimeea, a indicat un responsabil local, citat de AFP, EFE şi Reuters, potrivit Agerpres.

Pe rețelele sociale au apărut imagini cu sediul Statului Major din care se ridică colane groase de fum.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Inamicul a efectuat un atac cu rachetă asupra cartierului general al flotei”, a scris pe Telegram guvernatorul instalat de Moscova în oraşul Sevastopol, Mihail Razvojaiev, precizând că un bilanţ al victimelor potenţiale "este în curs de stabilire" şi că fragmente au căzut lângă un teatru din apropiere.

La câteva minute după ce anunţase lovirea Statului Major al Flotei ruse din Marea Neagră, Razvojaiev a declarat că se aşteaptă la un al doilea atac cu rachetă asupra Sevastopolului.

„Un nou atac este posibil. Nu veniţi în centrul oraşului, rămâneţi în interiorul clădirilor. Pentru cei care se află în apropierea cartierului general al flotei, în cazul activării sirenelor, mergeţi în adăposturi!”, a scris pe Telegram Mihail Razvojaiev.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Din imagini se poate vedea că sediul Statului Major a fost serios avariat.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

De asemenea, traficul pe podul peste Kerci, care leagă Crimeea de Rusia, a fost blocat, iar transportul maritim de pasageri a fost şi el suspendat, anunţă media ucrainene, între postul tv Kanal 24.

Anterior, agenţia de presă Unian a transmis că în cursul dimineţii ocupanţii ruşi din Crimeea au folosit perdele de fum pentru a învălui zona în care se află Podul Kerci.

Potrivit canalului de Telegram Crimean Wind, atât oraşul Sevastopol, cât şi golful din apropiere sunt acoperite de fum.

ISW: Ucraina avansează dincolo de ultima linie defensivă rusă în regiunea Zaporojie din vestul țării 

Imaginile geolocalizate distribuite pe 21 septembrie, și analizate de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), au indicat că vehiculele blindate ucrainene au avansat la sud de tranșeele antitanc, trecând peste obstacolele cunoscute drept „dinți de dragon” și deschizând o breșă în apărarea în trei linii a Rusiei. Armata s-a angajat în lupte limitate la vest de Verbove, pe frontul din Zaporojie, potrivit Kyiv Independent.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Institutul a precizat că nu este clar dacă forțele ucrainene păstrează aceste poziții. Cu toate acestea, este primul caz observat de forțe ucrainene care operează vehicule blindate dincolo de apărarea rusă în trei linii. 

„Prezența vehiculelor blindate ucrainene dincolo de linia finală a actualului strat defensiv rusesc indică faptul că ucrainenii și-au securizat suficient de bine breșa din primele două linii pentru a opera vehicule prin breșă”, arată ISW.  

Forțele ucrainene au suprimat probabil artileria rusă și alte sisteme antitanc din zonă suficient de mult pentru a-și aduce vehiculele în față, au adăugat experții.  

„Capacitatea ucrainenilor de a duce vehicule blindate prin cele mai formidabile apărări rusești menite să le oprească și să le opereze în apropierea pozițiilor defensive rusești pregătite sunt semne importante de progres în contraofensiva ucraineană”, a concluzionat ISW.  

Zelenski promite să elibereze Bahmut și alte două orașe cheie din Ucraina  

Președintele Volodimir Zelenski a promis joi să elibereze de sub ocupația rusă orașul Bahmut din estul țării și alte două orașe ucrainene cheie, în timpul unei discuții cu editorii americani la Washington, potrivit CNN 

Bahmut, care a fost scena unora dintre cele mai aprige lupte din timpul războiului, a fost de mult timp o țintă pentru Ucraina după ce forțele rusești au revendicat controlul orașului în luna mai, după o luptă de luni de zile în care soldații au trebuit să se zbată pentru fiecare centimetru de teritoriu.  

„Vom de-ocupa Bahmut”, a declarat Zelenski. „Cred că vom de-ocupa încă două orașe”, a adăugat el. „Nu vă voi spune ce orașe, îmi pare rău. Și astfel avem planul. Un plan foarte, foarte cuprinzător”.  

Zelenski: Ucraina va produce arme împreună cu SUA  

În discursul său de aseară, președintele ucrainean a anunțat că există un „acord pe termen lung” între SUA și Ucraina pentru a produce arme împreună, transmite Kyiv Independent.  

„M-am întâlnit cu președintele Biden și cu echipa sa. Există un nou pachet de apărare: apărare antiaeriană, artilerie, obuze, echipamente de geniu”, a declarat președintele. „Există, de asemenea, un acord pe termen lung - vom lucra împreună pentru ca Ucraina să producă armele necesare împreună cu Statele Unite. Acesta este un nou nivel al unității noastre!”.  

Președintele spune că această coproducție în industria de apărare cu SUA este „un lucru istoric”.  

„O nouă bază industrială, noi locuri de muncă pentru ambele națiuni. În special Ucraina va putea produce sisteme de apărare antiaeriană”, a adăugat el. „Ne pregătim să creăm un nou ecosistem de apărare împreună cu Statele Unite pentru a produce arme care să consolideze în continuare libertatea și protecția vieții împreună. Acest lucru va avea rezultate pozitive la nivel global”.  

La 21 septembrie, secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat acordarea unei noi asistențe de securitate în valoare de 128 de milioane de dolari pentru Ucraina, precum și 197 de milioane de dolari pentru arme și echipamente.  

Anunțul a fost făcut în timpul vizitei lui Zelenski la Casa Albă, unde s-a întâlnit cu președintele Joe Biden.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri