Băsescu la Bruxelles: Sunt mai optimist ca la plecare! Agricultorii români primesc 5 mld. în plus

Data publicării:
23112012 20m 20base 20declaratii 20bruxelles 201-34988

„Afară condiționalitatea! Nu mai există în proiectul prezentat azi-noapte!”, a spus președintele Traian Băsescu, răspunzând unei întrebări a jurnaliștilor români într-o conferință de presă susținută la Bruxelles. El a precizat că ceea ce s-a prezentat azi-noapte este un document de bază, iar asupra a ceea ce s-a convenit deja, „așa rămâne”.

„În momentul de față, pentru 2014-2020, agricultorii români vor primi o creștere graduală de cel puțin 5 miliarde de euro pentru plățile directe, care se adaugă la cele 5,5 miliarde din prezent”, a afirmat Traian Băsescu.

El a explicat că obiectivul - pe care și l-a propus și comisarul Dacian Cioloș - este reducerea graduală a decalajelor dintre subvențiile primite de agricultorii europeni. Acesta este și motivul, a spus Băsescu, pentru care de multe ori produse din Franța, Italia, Olanda sunt mai ieftine decât cele autohtone și a dat exemplul florilor olandeze. „Decalajul nu va fi micșorat peste noapte”, a avertizat însă Băsescu.

TVA eligibil și cofinanțare de 85%

Președintele a arătat că a obținut la negocieri să se accepte TVA eligibil și cofinanțare de 85% față de 75%, ceea ce înseamnă pentru bugetul României un câștig de 2,2-2,4 miliarde de euro pe an. „Obiectivul nostru a fost relaxarea condițiilor de accesare”, a subliniat Băsescu.

„Ceea ce am reușit parțial a fost și o prefinanțare de 4%”, a anunțat Traian Băsescu. Propunerea inițială era de 2%, în varianța Rompuy.

Soluțiile care s-au găsit la summitul de la Bruxelles se referă la reducerea a 70 de miliarde de euro. Șeful statului a precizat însă că reducerea bugetului european va fi în cele din urmă de 100 de miliarde de euro față de propunerea Comisiei Europene, dar a insistat că nu dorește să vorbească despre sume, din moment ce încă se negociază. În orice caz, va fi încă o reducere de 30 de miliarde de euro.

„Nu trebuie să dăm cu pietre în contributorii neți”, a spus Băsescu, explicând că e criză și în statele respective s-au făcut „amputări masive” de cheltuieli. „Lucrurile trebuie privite cu înțelegere și într-o parte, și în cealaltă”, a mai spus președintele.

Întrebat dacă va informa Parlamentul despre rezultatele summitului de la Bruxelles, președintele a spus: „Am făcut informarea publicului, ce informare să mai fac către Parlament?!” Declarația comună a membrilor Consiliului European, aici.

Declarațiile lui Traian Băsescu

„Nu s-a ajuns la un buget al UE pentru 2014-2020, dar categoric s-au făcut progrese, pentru că, în timp ce pentru unele state esențial este nivelul de contribuție, pt altele esențial e nivelul bugetelor de coeziune sau politica agricolă comună, am putea spune este aparenta contradicție între contributorii neți și beneficiarii neți. Cert este că, deși în această aparentă contradicție, s-au făcut mulți pași pentru ajungerea la un buget al Uniunii în următorul Consiliu”.

„Primul element a fost că solicitările de reducere a bugetului venite din pareta statelor net contributoare variau între 50 miliarde-200 miliarde. Acum știm precis ceva: reducerea va fi de 100 de miliarde”.

„Al doilea element pe care îl consider foarte important este că până în prezent s-au găsit soluții mai mult sau mai puțin acceptate pentru reducerea a 70 de miliarde. Urmează ca până la următorul Consiliu să se găsească soluții pentru alte 30 de miliarde”.

„Din punctul nostru de vedere, obiectivul a fost relaxarea condițiilor de accesare. Documentul circulat ieri noapte și care este rezultatul negocierilor atât între state, cât și a fiecărui stat cu președintele Van Rompuy și Barroso, reflectă aceste negocieri. Pentru România este fundamentală condiția de accesare a banilor europeni”.

„În 2011 și 2010, odată cu intrarea într-un proces puternic de restructurare bugetară, declanșat în mai 2010, tot timpul am obținut unele facilități, cum ar fi includerea TVA-ului în cheltuielile eligibile, cofinanțarea până la 95% cu bani europeni prin realizarea unui top-up de 10% peste cei 85% pe care deja îi aveam, prefinanțarea a crescut de la 6 la 9 pentru România. Toate lucrările acestea ne-au permis să avem în buget banii necesari cofinanțării proiectelor europene și să facă utilizabili banii europeni. Acum, în aceste două zile, România a reușit să își generalizeze aceste facilități pentru bugetul 2014-2020. Acum sunt generalizate pentru toate țările, iar pentru noi lucrurile arătau rău în propunerea inițială a lui Van Rompuy”.

„Acum s-a acceptat o prefinanțare de 4% din valoarea contractelor. La infrastructură este mult, la bugetul de stat e de asemenea destul de mult, dar îmi propun ca în intervalul de negociere să ajungem la 7%”.

„Nu vreau să vorbesc despre sume, pentru că urmează încă o reducere de 30 de miliarde, o vom putea discuta în perioada următoare. Știu însă cert că în acest moment, pentru exercițiul bugetar 2014-2020, agricultorii vor avea la plăți directe o creștere graduală de cel puțin 5 miliarde de euro. Este un obiectiv important pentru noi, să reușim să reducem decalajele de subvenție. România e afectată din punct de vedere competitivitate, fermierii sunt afectați de diferențele de subvenție”.

„Azi și ieri am văzut la toți liderii politici dorința de a găsi soluții. Nu ne place că unele state vor să aibă contribuții mai mici, poate nici altora nu le place că noi vrem sume mai mari, dar numai așa putem rămâne loiali unei Europe unite. Nu trebuie să dăm cu pietre în contributorii neți, pentru că e criză și acolo, și în statele acelea s-au făcut amputări masive în bugtete. Lucrurile trebuie privite cu înțelegere, numai așa putem găsi soluția de a ne atinge obiectivele de convergență”.

______________________________

Eșec previzibil

Un eșec al summituluiera previzibil, încă din cursul nopții, mai ales după declarațiile destul de pesimiste ale cancelarului german Angela Merkel și ale președintelui francez, Francois Hollande.

Potrivit unei surse din negocieri, președintele Consiliului european, Herman Van Rompuy, și președintele CE, Jose Manuel Barroso, au primit misiunea ca săptămânile următoare să încerce să apropie pozițiile taberelor.

Încă nu a fost fixată o dată pentru următorul summit, dar cel mai probabil discuțiile vor fi reluate la începutul anului viitor.

Corespondentul Digi24 la Bruxelles, Cristian Citre, transmite că noua propunere făcută de președintele Van Rompuy era mai avantajoasă României. Bugetul Van Rompuy era mai mic cu doar 77 miliarde față de cele 1.044 propuse de Comisia Europeană și presupunea alocări suplimentare la politica agricolă și la politica de coeziune. Propunerea a fost respinsă categoric însă de premierul britanic David Cameron.

Bugetul propus de Van Rompuy era unul extrem de favorabil României, ar fi rezultat o alocare pentru țara noastră de până la 48 de miliarde de euro (față de 34 de miliarde în actualul exercițiu bugetar).

Herman Van Rompuy: Nu trebuie să dramatizăm, pentru că negocierile sunt complexe

„Este necesar ca UE să facă mai multe lucruri pentru țările noastre și să fie capabile să le facă. Trebuie să fie un buget pentru creștere, care să se axeze pe crearea de locuri de muncă, cercetare, competitivitate. De aceea, pentru acest domeniu am alocat un buget cu 15% mai mare”, a spus Herman Van Rompuy.

„Pentru ca o creștere economică să fie benefică pentru întreaga Uniune. I-am ascultat pe toți coelgii și am pus noi propuneri pe masă, am menținut bugetul așa cum am propus, dar e mai scăzut decât cel avut în perioada 2007-2013”, a subliniat el.

„Față de versiunea inițială, avem creșteri în domeniul agriculturii și compensează cu tăieri din alte domenii. Avem nevoie de mai mult timp pentru găsirea soluțiilor finale, următorii 7 ani vor fi cruciali pentru ca Europa să reintre pe drumul recuperării economice. Nu trebuie să dramatizăm lucrurile, pentru că negocierile sunt complexe. Așa s-a întâmplat și în 2007.Continuăm munca și, așa cum am spus, sunt neînțelegeri, dar e destulă înțelegere pentru a face posibil un acord”, a declarat oficialul european.

Barroso: Există încă diferențe mari de opinie

„Trebuie să admitem că a avut discuții complexe și dificile, dar este la fel de adevărat că ele au fost constructive. Sunt chestiuni complexe, pentru că trebuie să avem în vedere interesele vitale ale statelor membre. Toată lumea înțelege poziția fiecăruia și a fost o discuție constructivă, realitatea e că nu am ajuns la un consens, mai avem nevoie de o rundă de negocieri”, a declarat președintele CE, Jose Manuel Barroso.

„Suntem la al treiela buget pe care îl negociem și acestea au fost zilele cele mai dificile, având în vedere situația economică globală. E pentru prima oară când discutăm despre tăieri adevărate în buget. Facem acest lucru în contextul în care UE are mai mulți membri, trebuie să înțelegeți cât de complexe sunt discuțiile”, a subliniat el.

„E important să ne concentrăm și pe calitatea produsului final, iar pentru Comisie calitate înseamnă că am abordat negocierile pe cinci paliere. Bugetul trebuie să fie un catalizator pentru creștere, pentru noi locuri de muncă. Avem nevoie de un buget în care cheltuielile să se facă astfel pentru a susține creșterea”, a explicat Barroso.

„Vrem să menținem investițiile pe piața muncii și pentru dezvoltarea unor proiecte. Astfel vom avea rezultate mai bune în domenii vitale pentru UE. Vrem ca politicile de coeziune să fie benefice locuitorilor statelor membre și avem nevoie de acest spirit de coeziune”, a spus Barroso.

„Vrem să ne asigurăm că bugetul va asigura continuarea reformelor, trebuie să fim solidari cu cei care au nevoie de ajutor. De asemenea, vrem să fim eficienți, ceea ce înseamnă că putem tăia acolo unde costurile nu sunt absolut necesare”, a adăugat el.

„CE se luptă pentru ca banii să fie folosiți pentru locuri de muncă și vom apăra această abordare în următorii 7 ani. La final, toată lumea trebuie să facă un compromis pentru a ajunge la o înțelegere. Există încă diferențe mari de opinie, mai ales pe tema sumei totale a bugetului, dar cred că pot fi făcute progrese în următoarele săptămâni”, a declarat Barroso.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri