Ce s-a întâmplat cu albinele din stupii de pe acoperișul Notre-Dame

Data publicării:
albine

Cele aproximativ 200.000 de albine din stupii de la Notre-Dame au supravieţuit incendiului care a devastat acoperişul catedralei franceze, luni, în contextul în care pe reţelele de socializare au apărut în ultimele zile numeroase reacţii ale unor internauţi din lumea întreagă care se declarau îngrijoraţi de soarta acestor insecte, informează AFP, citată de Agerpres.


Foto: Instagram/Beeopic

"Albinele sunt în viaţă. Până în această dimineaţă, până la ora 11:00, nu aveam nicio veste despre ele", a declarat pentru AFP apicultorul Nicolas Geant, care se ocupă de stupii de la Notre-Dame, aflaţi în sacristia alăturată edificiului.

"La început, am crezut că cei trei stupi au ars, nu aveam nicio informaţie. Apoi, am putut să văd pe imagini din satelit că nu era cazul, iar purtătorul de cuvânt al catedralei mi-a confirmat că albinele intrau şi ieşeau din stupi", a adăugat el.

Nicolas Geant a primit mesaje şi încurajări din lumea întreagă de la persoane care se întrebau dacă albinele au pierit în acel incendiu.

"A fost ceva neaşteptat. Am primit mesaje din Europa, desigur, dar şi din Africa de Sud, din Japonia, din Statele Unite şi din America de Sud", a adăugat el.

În caz de incendiu şi încă de la primele urme de fum, albinele "se îndoapă" cu miere şi îşi protejează regina.

"Această specie (albina europeană) nu îşi abandonează stupul. Ele nu au plămâni, însă CO2-ul le adoarme", a explicat Nicolas Geant, care speră să îşi revadă albinele "săptămâna viitoare".

Fiecare stup produce în medie în fiecare an 25 de kilograme de miere, vândută personalului de la Notre-Dame, care le îngrijeşte începând din 2013.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri