Cele 27 de state membre UE au adoptat în mod oficial noul Acord Brexit. Urmează două validări: la Londra și la Strasbourg

Data actualizării: Data publicării:
harta Brexit
Foto: GettyImages

Liderii celor 27 de state UE au adoptat în mod oficial noul Acord Brexit agreat de către Uniunea Europeană cu Marea Britanie, a informat joi un purtător de cuvânt al președintelui Consiliului European Donald Tusk, potrivit Mediafax. Anterior, acordul a fost anunțat pe Twitter de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și de premierul britanic Boris Johnson.

Summitul Brexit dintre Marea Britanie și UE s-a terminat. Concluziile au fost adoptate”, a transmis pe Twitter, purtător de cuvânt al președintelui Consiliului European, Peter Aamann.

În urma întrunirii din cadrul Consiliului UE, Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul vor trebui să urmeze pașii necesari pentru a se asigura că Acordul va putea intra în vigoare la 1 noiembrie.

În raportul concluziilor Consiliului nu este menționat dacă liderii vor susține o nouă prelungire a Brexitului în cazul în care Acordul nu va trece de votul Parlamentul britanic, sâmbătă.

Liderii europeni susțin acum o conferință de presă comună despre noul Acord Brexit.

Donald Tusk, președintele Consiliului UE, spune că diferența esențială între acordul lui Boris Johnson și cel negociat de Theresa May este „acceptul lui Johnson de a institui controale vamale la punctul de intrare în Irlanda de Nord”.

Acest compromis va „evita controalele la frontieră” între Irlanda de Nord și Republica Irlanda și va „asigura integritatea pieței unice”, spune Tusk.

Ajungerea la un acord, de asemenea, „ne permite să evităm haosul”, a adăugat el.

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, spune că acordul Brexit protejează drepturile cetățenilor UE în Marea Britanie și foștii britanici care trăiesc în Europa.

„Ceea ce am convenit este mult mai mult decât un acord - este un text legal care oferă securitate juridică problemelor create de Brexit. Textul asupra căruia am convenit protejează drepturile cetățenilor noștri. În mod fundamental, acordul de astăzi se aplică oamenilor și păcii”, a adăugat el, menționând că cetățenii UE din Marea Britanie „își pot continua viața ca înainte”.

„Acum avem un nou protocol privind Irlanda și Irlanda de Nord, care protejează pacea și stabilitatea ... și protejează pe deplin piața noastră unică”, adaugă Juncker.

El mai spune că declarația politică „prevede în viitor un acord ambițios de liber schimb”.

Guvernul de la Londra și Comisia Europeană au ajuns la o înțelegere privind un nou acord pe tema Brexit, urmând ca noul tratat să fie prezentat joi liderilor reuniți la summitul Consiliului European, au anunțat Boris Johnson, premierul Marii Britanii, și Jean-Claude Juncker, președintele CE.

Liderii Uniunii Europene se reunesc joi şi vineri pentru a discuta despre Brexit. Marea Britanie ar urma să se retragă din UE pe 31 octombrie. Camera Comunelor a adoptat o lege care prevede amânarea ieşirii Marii Britanii din UE dacă nu se ajunge la un acord Brexit.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri