Cele patru soluții găsite de români pentru a nu mai lua amenzi în Italia

Data actualizării: Data publicării:
politie italiana

Românii au venit și marți în număr mare la Birourile de Înmatriculări italiene pentru a obține informații. Sute de mii de români din Italia sunt, din punct de vedere al noului cod rutier, predispuși la amenzi usturătoare pentru că dețin mașini înmatriculate în România pe numele rudelor sau prietenilor. Câțiva s-au ales deja cu amenzi și le-a fost pus sechestru pe mașini. Situația în care se află conaținalii este urmărită îndeaproape de diplomațiile românești din Peninsulă, dar și de la Bruxelles. Echipa Digi24 din Italia a stat de vorbă cu mai mulți români aflați în această situație la Milano, vedeți în materialul următor ce soluții au găsit conaționalii pentru a scăpa de amenzi sau pentru a-și recupera mașinile.

Încă de la primele ore ale dimineții, birourile din Milano au fost luate cu asalt de zeci de români nedumeriți. Sunt sute de mii în toată Italia care nu-și mai folosesc mașinile de frică și caută înțelegere din partea autoritătilor italiene pentru a-și aduce mașinile în România. Legea este clară: ori autovehiculul este înmatriculat sau eradiat în Italia, ceea ce implică un sacrificiu financiar pentru mulți, ori scoaterea lui din țară.

Se simt discriminați pentru că, spun ei, nu le-a fost oferit suficient timp pentru a se adapta noii legi și au fost amendați chiar a doua zi după ce a intrat în vigoare noul Cod Rutier. Pe lângă amenzile deloc ieftine, italienii au la dispoziție și o sancțiune suplimentară, confiscarea documentelor și mașinii.

De zeci de ani, românii rezidenți în Peninsulă fentează legile înmatriculând în România. În acest fel, nu doar că economisesc bani, dar sunt și feriți de amenzi și nu plătesc nici taxele de drum. Decretul lui Salvini pune punct acestor olcolișuri și nu mai lasă loc de interpretare.

Situația este urmărită atent atât de Ministerul Afacerilor Externe, dar și de diplomatiile românești din Peninsulă și chiar de Parlamentul European. Sigfried Mureșan a solicitat oficial Comisiei Europene un punct de vedere și zeci de asociații și avocați români din Italia au trimis scrisori Guvernului. Legea, însă, nu limitează în niciun fel libera circulație în Europa, întrucât pentru turiști nu sunt probleme de acest fel (doar rezidenții au de-a face cu articolul 93).
"Românii rezidenți aici în Italia, care și-au înmatriculat mașinile pe numele rudelor din România au la dispoziție patru variante pentru a scăpa de amenzi.

Prima și cea mai simplă, este scoaterea mașinii din Italia pe o platformă, a doua variantă este scoaterea mașinii din Italia și dusă acasă în România cu un șofer care nu are rezidență în Italia, a treia variantă este eliberarea unui act de învoire care le permite să circule 24 de ore și să scoată mașina din Italia. Dar asta implică reținerea documentelor și eliberarea unor plăcuțe provizorii care, însă, trebuie și ele asigurate.

A patra variantă este reînmatricularea mașinilor aici în Italia si din acest motiv, aceste birouri de înmatriculări din toată Italia vor fi foarte probabil luate cu asalt de românii rezidenți aici care au ales soluția înmatriculării în România din motive economice”, a transmis pentru Digi24, Sergiu Balaban.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri