Cetățean sârbo-bosniac acuzat de crime de razboi, extrădat din România

Data publicării:
grozdan

Savic Grozdan, considerat un individ extrem de periculos, a fost judecat până acum în lipsă în ţara sa natală pentru crime de război. Între 1992 şi 1995, în timpul războiului din fosta Iugoslavie, ar fi ucis cu sânge rece mai multe persoane. De atunci şi până acum s-a ascuns în România, lângă Timişoara. Vreme de 20 de ani a trăit printre români şi a încercat să nu iasă în evidenţă. În tot acest timp era căutat în toată lumea.

În urmă cu aproape două luni, sigur pe el, cu un paşaport biometric sârbesc, a plecat spre punctul de frontieră Cenad, o vamă mică, pe care spera că o va trece repede. Destinaţia finală era Germania. S-a compartat ciudat la control, spun poliţiştii de frontieră, şi asta l-at fi dat de gol.

Poliţiştii de frontieră au constatat că bărbatul în cauză figura în bazele de date Interpol ca fiind urmărit în vederea arestării de către autorităşile din Bosnia și Herţegovina pentru crime de război. Faţă de persoana în cauză, poliţiştii de frontieră au luat măsura întreruperii călătoriei, fiind predat unei echipe operative din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş”, a declarat Roxana Costache, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Timişoara.

Mandatul internaţional de arestare emis pe numele său a fost confirmat de magistraţii din Timişoara, iar apoi au fost emise documentele de extrădare.

Potrivit unui comunicat transmis Agerpres de IGPR, bărbatul a fost depistat la data de 1 noiembrie pe raza județului Timiș, fiind urmărit internațional de Interpol Sarajevo pentru crime de război.

Biroul Național Interpol București a transmis informarea de urmărire internațională către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara, iar pe 2 noiembrie instanța de judecată a dispus arestarea provizorie în vederea extrădării, pentru 30 de zile.

Persoana în cauză este bănuită că, încălcând legislația internațională și în special Convenția de la Geneva cu privire la protecția populației civile, ca membru al armatei, împreună cu alte persoane, ar fi aplicat măsuri de intimidare și violențe fizice asupra unor etnici bosniaci, care au fost supuși muncii forțate într-un lagăr de concentrare.

Savic Grozdan are 46 de ani şi va fi dus în faţa instanţei care îl judecă pentru crime de război.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri