Cine a fost „creierul” din spatele atacurilor din Spania?

Data publicării:
celula terorista din spania - cadena ser
Sursa: Cadena SER

Autorităţile spaniole au aflat cine a fost şeful grupării teroriste care a pus la cale atentatele de joi.

Un imam din oraşul catalan Ripoll ar fi „creierul” care a organizat celula teroristă ce a comis atacurile de la Barcelona şi Cambrils. Informaţia vine de la Radio Cadena SER, cel mai important post din Spania, care a obţinut de la poliţia catalană organigrama reţelei. Imamul Abdelbaki Es Satty i-ar fi radicalizat pe ceilalţi membri din celula teroristă, cel puţin 12 la număr. El nu a fost găsit până acum şi se crede că a murit în explozia casei unde atacatorii fabricau bombe.

celula terorista din spania - cadena ser
Sursa: Cadena SER

Poliţia catalană a reuşit să stabilească ce rol a avut fiecare membru al celulei teroriste. Singurul jihadist aflat în libertate, un tânăr marocan de 22 de ani, ar fi şoferul care a intrat cu furgoneta pe La Rambla. De asemenea, maşinile ar fi fost închiriate cu cardul lui de credit. În plus, fratele său este printre cei cinci terorişti ucişi la Cambrils.

Anchetatorii au reuşit să-l identifice şi pe şeful grupării: imamul din Ripoll, un oraş la 100 de kilometri de Barcelona. Acolo au fost prinşi trei dintre membrii celulei teroriste.

Liderul religios nu a fost găsit, dar autorităţile cred că se află printre persoanele ucise de explozia de miercuri dintr-o casă din oraşul Alcanar, acolo unde se pregăteau bombe pentru atacuri.

În paralel cu ancheta poliţiei, oamenii continuă să aducă omagii victimelor celor două atentate. Pe o porţiune din La Rambla s-au strâns buchete de flori, lumânări şi mesaje de solidaritate din toată lumea. Regele şi Regina Spaniei au depus o coroană de flori în memoria celor ucişi.

Cuplul regal a vizitat răniţii internaţi în spitalele din Barcelona şi a discutat cu medicii şi asistenţii ce erau de serviciu în momentul atacului.

„Vreau să ofer o îmbrăţişare tuturor spaniolilor, catalanilor, barcelonezilor şi tuturor celor care au suferit în acest atentat, care nu afectează doar Barcelona şi Spania, ci toată lumea. Sunt 35, 34 de naţionalităţi diferite printre victime”, a spus regele Felipe al VI-lea.

La trei zile după atentatul de la Barcelona, apar noi mărturii ale acelor clipe groaznice. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere într-o gelaterie arată şocul vânzătorului, care vede furgoneta cum trece pe La Rambla. Dar, după 10 secunde, bărbatul sare peste tejghea, iese pe bulevard şi duce trecătorii în magazin, ca să-i ferească de pericol.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri