Cipru retrage cetăţenia acordată unor ruşi în cadrul programului „paşaportul de aur”

Data publicării:
Drapelul Ciprului.
Cipru retrage cetăţenia acordată unor ruşi în cadrul programului „paşaportul de aur”. Foto: Profimedia

Cipru va revoca cetăţenia şi paşapoartele cipriote în cazul a patru ruşi sancţionaţi de UE după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, a anunţat miercuri guvernul de la Nicosia, potrivit Reuters.

Măsura se va aplica şi familiilor celor patru cetăţeni ruşi, dar autorităţile cipriote nu au precizat identitatea acestora, conform politicii guvernului. Peste o mie de cetăţeni ruşi se regăsesc pe lista europeană cu sancţiuni.

În cadrul programului de acordare a cetăţeniei în schimbul investiţiilor, cunoscut sub numele de „paşaportul de aur” şi între timp desfiinţat, statul Cipru, membru al UE, a acordat cetăţenia unui număr de 2.886 de ruşi (investitori şi familiile lor) începând din anul 2007 până în august 2020.

În total, 6.779 de străini au primit cetăţenia cipriotă după ce au investit în insula mediteraneană cel puţin două milioane de euro fiecare, mai scrie sursa citată de Agerpres.

O comisie de investigaţie asupra acestei scheme de acordare a cetăţeniei în schimbul investiţiilor a stabilit că ea a funcţionat într-un vid legislativ fără o supraveghere adecvată timp de mai mult de un deceniu, astfel că în noiembrie 2020 guvernul de la Nicosia a renunţat la acest program, criticat pentru lipsa de transparenţă şi favorizarea spălării de bani.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri