Concediile medicale în Marea Britanie au ajuns la un nivel record din ultimii 10 ani

Data publicării:
un medic da o hartie unui pacient
Angajaţii din Regatul Unit au absentat 7,8 zile, în medie, anul trecut din motive medicale. Foto: GettyImages

Concediile medicale din Regatul Unit au atins în 2022 un nivel record pentru ultimul deceniu, fiind mult mai numeroase decât înaintea pandemiei de coronavirus, potrivit unui studiu publicat marţi şi care îi îndeamnă pe angajatori să implementeze culturi interne mai favorabile bunăstării salariaţilor, informează AFP.

Angajaţii din Regatul Unit au absentat 7,8 zile, în medie, anul trecut din motive medicale, cu 2 zile mai mult decât înainte de pandemie, conform studiului realizat de asociaţia sectorială a resurselor umane CIPD şi de compania de servicii medicale SimplyHealth pe un eşantion de 6,5 milioane de angajaţi din 918 companii.

„Majoritatea organizaţiilor sunt atente la bunăstarea angajaţilor lor”, dar „creşterea considerabilă a absenţelor din toate sectoarele reprezintă un subiect de îngrijorare”, a declarat Rachel Suff, o directoare din cadrul CIPD.

Creşterea numărului de concedii medicale contribuie la o piaţă a muncii tensionată, cu angajatori cărora le este greu să recruteze sau să îi reţină pe angajaţii lor actuali din cauza penuriei de angajaţi, fenomen accentuat de Brexit şi de pandemia de COVID-19.

Studiul constată, de altfel, că stresul este unul dintre factorii prevalenţi pentru absenţele pe termen scurt sau lung: peste 76% dintre manageri au raportat absenţe cauzate de stres pe durata anului trecut.

În timp ce absenţele pe termen scurt sunt dominate de bolile cu gravitate scăzută (94%) şi accidente (45%), tulburările de sănătate mintală ocupă treapta a treia cu 39%, precizează acest studiu, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Pentru absenţele pe termen lung, problemele de sănătate mintală se află în frunte (63%), fiind urmate la egalitate de tulburările medicale grave, precum cancere şi infarcte, şi de accidentări.

De asemenea, peste o treime dintre companii au precizat că maladia COVID-19 a rămas o cauză importantă aflată la baza absenţelor pe termen scurt.

La începutul 2023, 2,6 milioane de britanici care aveau vârsta legală pentru a munci (6,1% din total) se aflau în afara populaţiei active din motive de sănătate, devenind pentru prima oară contingentul cel mai numeros al populaţiei inactive economic, a semnalat organizaţia publică bugetară OBR în vara acestui an.

Deşi rata de inactivitate a reînceput să scadă, persoanele care se declară în afara pieţei muncii din motive medicale, mai ales din cauza COVID-19 de lungă durată, au devenit tot mai numeroase în Regatul Unit.

Studiul realizat de CIPD şi SimplyHealth constată totuşi că 53% dintre companiile chestionate dispuneau de o strategie internă privind bunăstarea angajaţilor, un procent în creştere în raport cu ultimii ani. 

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri