Cosmin Popa, istoric: Constituţia din 2004 nu poate scoate Ucraina din impas

Data publicării:
cosmin popa digi-1

„Nu sunt foarte optimist cu privire la perspectivele foarte bune ale rezolvării crizei”, a declarat Cosmin Popa.

Revenirea la Constituția din 2004, una dintre prevederile acordului la care s-a ajuns la Kiev, poate fi un act reparatoriu față de manifestanți, pentru că îi reduce prerogativele lui Viktor Ianukovici, însă nu va scoate Ucraina din impas, a punctat Cosmin Popa. „Experiența din România cu un regim (de putere - n.r.) mixt arată că astfel de mecanisme sunt predispuse blocajului”, a completat Cosmin Popa.

În plus, el atrage atenția că informațiile despre ceea ce se întâmplă în Ucraina trebuie confirmate de toate părțile, iar pentru ca acest acord să fie credibil, oamenii care manifestează așteaptă crearea unor instituții internaționale de control care să vegheze la implementarea acordului negociat de Uniunea Europeană.

Cine sunt „titușkii”

„Știm sigur că amplasarea în teren a aparatului de represiune continuă, e vorba despre unități ale armatei provenind cu precădere din estul Ucrainei, care sunt la periferiile Kievului, știm, de asemenea, că la Kiev și-au făcut apariția acele grupuri titușki - bodyguarzii oligarhilor și bogaților din Ucraina, în mare parte practicanți ai sporturilor de contact, agregați în jurul așa-ziselor cluburi sportive, care furnizează de fapt soldați pentru....haideți să spunem „oligarhii” ucraineni. Ei întotdeauna au acordat sprijin Berkut-ului (trupe speciale – n.r.) în timpul represiunii, sunt foarte clar surprinși din fotografii, din tot ceea ce se filmează. Poartă o serie de semne distinctive – banderole galbene, banderole cu banta Sfântului Gheorghe...Deci în momentul de față ceea ce se întâmplă concret în teren e o mai bună amplasare a aparatului de represiune”, a arătat Cosmin Popa.

Ucraina, plămânii europeni ai Rusiei. Cine riscă o contagiune

De cealaltă parte, spune analistul, asistăm la o radicalizare a poziției Rusiei față de președintele ucrainean. Rușii îl învinuiesc că nu folosește toate instituțiile pentru menținerea ordinii.

Rusia e deranjată din mai multe puncte de vedere de criza ucraineană. Niciun spațiu european nu e mai predispus la pericolul de contagiune decât este Rusia, dacă acceptăm aserțiunea că „Ucraina reprezintă plămânii europeni ai Rusiei”, afirmă istoricul Cosmin Popa.

O soluție la criza ucraineană e greu de dat, dar ceea ce ar constitui începutul serios al unei discuții despre ieșirea Ucrainei din criză ar fi o imagine asupra cine ce își dorește pentru Ucraina, spune Cosmin Popa. El a reamintit că există o distribuție neuniformă a crizei pe teritoriul Ucrainei, în vest aparatul de represiune a trecut de partea manifestanților, iar statul ucrainean pare în plin proces de disoluție.

Urmăriți comentariile lui Cosmin Popa în materialele video de mai sus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri