Cum a fost prima reuniune a liderilor UE cu președintele SUA după 11 ani. A marcat un restart al relațiilor dintre cele două puteri

Data publicării:
cadru cu liderii ue si joe biden in dreapta charles michel in stanga pe ecran
Joe Biden a participat la primul summit UE cu un președinte american, după 11 ani. Foto: Profimedia Images

Al 28-lea șef de stat și de guvern a stat în cadrul summit-ului virtual al Consiliului European, care a avut loc joi, cu un steag mai puțin obișnuit în spatele său, în acest context, cel al SUA. Apariția președintelui SUA, Joe Biden, a avut loc într-un cadru cu multe zâmbete, cel puțin în imaginile date publicității, având în vedere că acest lucru nu s-a mai întâmplat de ceva vreme, potrivit Politico.

Președintele american Joe Biden s-a alăturat reuniunii liderilor din UE, la invitația președintelui Consiliului European, Charles Michel, și, cel puțin din imaginile publicate de europeni, erau multe adevărate zâmbete la conferința virtuală.

Imaginile optimiste sunt foarte diferite de zilele în care liderii europeni se regăseau holbându-se în sălile de conferințe la fostul președinte al SUA, Donald Trump, și pregătindu-se pentru ieșirile imprevizibile ale lui la evenimente precum G7, G20 sau sumiturile NATO.

Trump, care cândva spunea că UE a fost creată pentru a profita de SUA, nu a fost niciodată invitat de liderii europeni la una dintre întrunirile lor. Pentru Biden, însă, au scos covorul roșu virtual.

Citește și: Ce înseamnă alegerea lui Joe Biden pentru Europa. Analiză Politico

“Pentru prima dată în ultimii 11 ani i-am urat «bun venit» președintelui SUA”, a spus Michel la o conferință de presă după summit, făcând referire la ultima întrunire cu fostul lider american Barack Obama. “A fost oportunitatea pentru președintele SUA să-și exprime viziunea despre viitoarea cooperare dintre UE și SUA, și a fost de asemenea oportunitatea ca noi, Uniunea Europeană, să ne exprimăm angajamentul foarte ferm pentru această fundamentală alianță transatlantică”.

Un diplomat european a spus că Michel l-a lăudat pe Biden atunci când l-a introdus în videoconferință. Biden, în schimb, “a fost foarte colocvial, foarte empatic, spunând «suntem în asta împreună»”, a spus diplomatul.

“A vrut să se cunoască faptul că face referire la «Angela» de câteva ori, spunând «suntem veteranii de aici»”, vorbind despre cancelarul german Angela Merkel.

Merkel a spus că sunt multe lucruri la care europenii speră să lucreze alături de noul și în același timp vechiul prieten.

“Sunt un număr mare de lucruri în comun pe care vrem să le cultivăm și pe care să le cultivăm mai mult din nou”, a afirmat aceasta. “Fie că este vorba de cooperarea în privința climei, fie că este vorba de înlăturarea disputelor comerciale...fie că este vorba de relațiile cu China, Rusia sau cu Turcia”.

Întrebată dacă legăturile strânse cu SUA ar putea amenința interesele economice ale Germaniei în China, Merkel a subliniat dorința ei ca UE să fie văzută precum un jucător independent și suveran care își formează propria politică cu China.

Citește și: Acordul comercial UE - China, amenințat de valul de sancțiuni. Beijingul adoptă politica lupilor războinici. Analiză Politico

“Nu este vorba doar de interesele economice, ci și despre atingerea ceea ce noi europenii numim suveranitate”, spune ea. “Asta înseamnă că avem o fundație comună de valori cu SUA, desigur, care este total necontestată și clară, însă, pe de altă parte, avem și propriile interese”, a declarat liderul german.

Michel a precizat că speră să vadă UE în parteneriat cu Whashington în lupta împotriva schimbărilor climatice și în privința problemelor digitale, însă că prioritar este să fie un parteneriat pe apărare și democrație.

“Uniunea Europeană este un proiect concentrat pe pace și prosperitate și este de asemenea bazat pe valorile demnității fiecărui om, democrație și stat de drept”, a declarat Michel.

„Ceea ce vedem este că aceste valori ale democrației și statului de drept sunt din nou amenințate. Mai mult ca niciodată, SUA și UE au o responsabilitate pentru mai multe generații viitoare, deoarece știm că deciziile pe care le luăm împreună pe subiecte precum securitate, democrație și stabilitate vor avea un impact ani de zile ce vor veni, pentru copiii și nepoții noștri”, a mai spus președintele Consiliului European.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri