Dan Dungaciu: Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă situație din istoria sa de după obținerea independenței

Data publicării:
dan dungaciu la camasa

”Republica Moldova nu a mai avut o perspectivă atât de sumbră. Acum tema principală este supraviețuirea Republicii Moldova ca stat. Țara poate fi comparată cu o mașină care se îndreaptă cu viteză spre un zid. Acum Republica Moldova este pusă în situația de a alege între rău și mai puțin rău. O altă variantă nu există'”, a afirmat expertul în relații internaționale, potrivit Agerpres.

Referindu-se la ședința specială de miercuri a parlamentului de la Chișinău, consacrată fraudelor din sistemul bancar, Dan Dungaciu a apreciat că această reuniune a fost, cel mai probabil, un moment de clarificare. 'Faptul că s-a discutat despre jaful secolului este legat de viitoarea coaliție parlamentară. Dar nu cred că există perspective”, a declarat Dungaciu, conform aceleiași surse.

Declarațiile sale intervin pe fondul crizei politice de la Chișinău create după demiterea, la sfârșitul lunii octombrie 2015, a guvernului condus de liberal-democratul Valeriu Streleț printr-o moțiune de cenzură inițiată de opoziția socialistă și comunistă și susținută de democrați, ceea ce a dus la destrămarea alianței de guvernare proeuropene formate din Partidul Liberal, Partidul Liberal-Democrat și Partidul Democrat. Negocierile purtate până acum pentru crearea unei noi coaliții proeuropene nu au adus nicio înțelegere concretă între formațiunile parlamentare de la Chișinău.

La mijlocul lunii noiembrie, ministrul apărării în exercițiu de la Chișinău Anatol Șalaru avertiza de asemenea că Republica Moldova se află în pragul dispariției sale ca stat, ea fiind amenințată de două mari pericole, unul care vine din exterior și altul din interior. Pe plan extern, este vorba de dorința Rusiei de a-și restabili imperiul de cândva, iar, pe plan intern, este vorba de corupție. Statul se află în pericol de dispariție. Nu avem guvern, a fost suspendată finanțarea externă, a fost destabilizată clasa politică”, afirma Anatol Șalaru.

Situația politică din Republica Moldova a făcut la sfârșitul lunii noiembrie subiectul unor dezbateri în Parlamentul European, Chișinăul fiind criticat pentru corupția în rândul politicienilor, pentru scandalul bancar și trenarea reformelor. În cadrul acestor dezbateri, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, lituanianul Petras Austrevicius, a făcut apel la elita politică de la Chișinău să se trezească și să manifeste responsabilitate față de cetățenii acestui stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri