De ce vrea Viktor Orban să fie prietenul României

Data publicării:
Chancellor Angela Merkel Meets With Hungarian Prime Minister Viktor Orban
Guliver/Getty Images

Aflat în campanie electorală, premierul Ungariei, Viktor Orban şi-a făcut, în ultimele zile, bilanţul guvernării. Accentul a fost pus, însă, pe planul lui de luptă contra aşa-ziselor forţelor externe, controlate de Bruxelles şi de ONG-urile lui George Soros, care ar vrea să îngenuncheze statul maghiar şi să-i atace caracterul creştin. Îngrijorător pentru noi, românii, e că tot apar semnale despre noi alianţe pe care Budapesta pare să creadă că le are cu România, dar despre care noi nu am fost informaţi.

După ce şi-a petrecut ultimii ani războindu-se cu aşa-zisul plan Soros si cu Bruxellesul care-l critica pentru iliberalismul lui, Viktor Orban a intrat într-o nouă etapă: vrea să le arate maghiarilor că el nu se luptă de unul singur cu forţele externe şi că are şi aliaţi.

Au fost două momente, în ultimele zile, în care şi-a prezentat lista de prieteni politici - cel dintâi s-a consumat într-o întâlnire cu parlamentarii Fidesz.

Potrivit informaţiilor din presa maghiară, Viktor Orban le-a dat asigurări că Ungaria e sprijinită de multe ţări. Are aliaţi în Grupul de la Vişegrad - adică Polonia cea anchetată de UE, dar şi Cehia şi Slovacia. În plus, premierul maghiar spune că e în acord cu România şi cu Serbia.

Foarte interesant e că Viktor Orban încheie lista prietenilor cu guvernele de la Washington, Beijing şi Moscova, un trio altfel greu de împăcat. Dar vă spuneam că au fost două momente.

Cel de-al doilea moment a fost chiar ieri, când Viktor Orban a avut un discurs despre starea naţiunii, inspirat, pe alocuri, din naţionalismul populist al lui Donald Trump. De exemplu, premierul maghiar a adoptat mottoul preşedintelui american şi a scris pe pupitrul lui „Ungaria pe primul loc”.

Aseară, Viktor Orban s-a declarat recunoscător României, Bulgariei şi Serbiei, pentru că spune că aceste ţări formează un front ortodox în faţa refugiaţilor musulmani.

Pe de altă parte. Viktor Orban susţine că pericolul vine din Vest, de la politicienii de la Bruxelles, Berlin şi Paris. Alianţa lui este, deci, îndreptată mai ales împotriva nucleelor Uniunii Europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri