De la protest cu lanterne, la sticle incendiare aruncate în Guvern și Parlament. Noi violențe la Tirana

Data publicării:
proteste albania

Violenţe în capitala Albaniei unde mii de demonstranţi, susţinători au opoziţiei, au încercat să forţeze intrarea în sediile Parlamentului şi Guvernului. De asemenea, protestatarii au aruncat cu sticle incendiare în cele două clădiri şi cu diverse obiecte în poliţiştii din cordonul de securitate. Ţinta furiei oamenilor a fost premierul Edi Rama, acuzat că blochează drumul Albaniei către Uniunea Europeană.

Mii de protestatari s-au strâns în faţa sediului Guvernului albanez din Tirana ca să pună presiune pe executiv să facă alegeri anticipate. Demonstranţii au încercat să forţeze cordonul de securitate şi au aruncat cu cocteiluri Molotov în clădire. Mitingul a fost organizat de opoziţie şi era direcţionat împotriva premierului socialist Edi Rama, care conduce guvernul din 2013 şi este la al doilea mandat în fruntea executivului.

Lulzim Basha - lider al opoziţiei: „Sunt aici ca să trimitem un mesaj ferm şi clar. Nu îţi vom mai permite să ne blochezi drumul către Europa! Rama, pleacă!”

De la Guvern, demonstranţii au plecat în marş, cu luminile de la telefoane aprinse, către Parlament, unde au avut loc noi ciocniri cu forţele de ordine. Mulţimea a aruncat din nou cu sticle incendiare, iar forţele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

Protestele au loc cu două luni înainte ca Uniunea Europeană să decidă dacă începe negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord.

Citește și:  Cum se explică amplele proteste din Balcani? Iulian Fota: Anticorupția devine marea bătălie a vremurilor noastre

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri