Monarhi, președinți și prim-miniștri sunt așteptați printre participanții la un eveniment de marcare a 80 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz la sfârșitul acestei luni, însă niciunul dintre aceștia nu va fi lăsat să se apropie de un microfon. În premieră pentru o marcare „rotundă” a eliberării, muzeul Auschwitz a interzis toate discursurile politicienilor la evenimentul din 27 ianuarie. Doar supraviețuitorii de la Auschwitz vor lua cuvântul, în ceea ce va fi probabil ultima comemorare de amploare, când mulți dintre foștii deținuți sunt încă în viață și suficient de sănătoși pentru a călători, scrie The Guardian.
„Nu va exista niciun discurs politic”, a declarat Piotr Cywiński, directorul memorialului și muzeului Auschwitz-Birkenau, într-un interviu recent acordat publicației The Guardian. „Dorim să ne concentrăm asupra ultimilor supraviețuitori care sunt printre noi și asupra istoriei lor, a durerii lor, a traumei lor și a modului lor de a ne oferi unele obligații morale dificile pentru prezent”, a adăugat el.
Cu toate acestea, politica contemporană se învârtește în jurul pregătirii evenimentului, amenințând să eclipseze ceremonia de comemorare. La începutul acestei luni, ministrul adjunct de Externe al Poloniei a sugerat că autoritățile ar fi obligate să îl aresteze pe prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, dacă acesta s-ar deplasa în Polonia pentru ceremonie, având în vedere mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională, pentru crime de război în Gaza.
Netanyahu ar putea participa, garantează gazdele
Premierul polonez Donald Tusk a revenit asupra acestei amenințări joi, anunțând că orice politician israelian, inclusiv Netanyahu, ar putea participa la ceremonie fără teama de a fi arestat, în ciuda faptului că Polonia este semnatară a CPI.
„Guvernul polonez tratează participarea în siguranță a liderilor Israelului la comemorările din 27 ianuarie 2025, ca parte a omagierii națiunii evreiești, ale cărei milioane de fiice și fii au devenit victime ale Holocaustului executat de cel de-al Treilea Reich”, se arată într-o declarație publicată de biroul lui Tusk.
Cywiński a descris întreaga discuție ca fiind o „provocare mediatică”, susținând că nu există niciun indiciu că Netanyahu ar fi plănuit vreodată să participe la ceremonie. Cu toate acestea, el a declarat că o delegație israeliană considerabilă era așteptată la eveniment.
Atacul continuu al Israelului asupra Fâșiei Gaza este doar unul dintre numeroasele evenimente contemporane care fac mai complicată considerarea ceremoniei drept o simplă adunare a liderilor mondiali în comemorarea liniștită a celor 1,1 milioane de oameni care au fost uciși la Auschwitz, dintre care marea majoritate erau evrei.
Ce spunea Putin când a participat la marea a 60 de ani de la eliberare
În 2005, Vladimir Putin a participat la comemorarea a 60 de ani, ținând un discurs în care a declarat că este „de neconceput să credem că oamenii sunt capabili de o asemenea barbarie” și a adus un omagiu soldaților sovietici care au eliberat lagărul. De data aceasta, însă, nicio delegație rusă nu a fost invitată.
Cywiński a subliniat că atât rușii, cât și ucrainenii au făcut parte din trupele Armatei Roșii care au eliberat lagărul și că războiul din Ucraina vecină este, prin urmare, „un război dus de un eliberator împotriva altuia”. El a declarat că nu se pune problema participării unei delegații ruse în climatul actual.
„Se numește ziua eliberării și nu cred că o țară care nu înțelege valoarea libertății are ceva de făcut la o ceremonie dedicată eliberării. Ar fi cinic să le avem acolo”, a spus el.
El a respins orice paralelă între acțiunile Rusiei în Ucraina și asaltul Israelului asupra Gazei. „Încerc să nu intru în politică cu Auschwitz și le cer politicienilor să nu intre în Auschwitz cu politica. Dar situația este, desigur, absolut diferită”, a spus el. El a descris războiul din Ucraina ca fiind „o țară care atacă o țară nevinovată și independentă” și a spus că ofensiva Israelului în Gaza, deși „tragică”, a fost „o țară care încearcă să se protejeze de un atac terorist enorm”.
Cywiński, istoric medieval polonez de formație, se ocupă de muzeul Auschwitz din 2006 și nu este străin de faptul că obiectivul istoric a fost implicat în evenimente contemporane, conducând muzeul de-a lungul a opt ani de guvernare a partidului de dreapta Lege și Justiție, timp în care memoria Holocaustului a fost un câmp de luptă politică frecvent.
Acum, ar prefera să se concentreze asupra planurilor de conservare a muzeului pentru generațiile viitoare. Situat la marginea orașului polonez Oświęcim, memorialul este găzduit în clădirile originale conservate ale lagărului de concentrare de la Auschwitz și în ruinele lagărului de exterminare vecin Birkenau.
Vizita este dureroasă, cu exponate care conțin peste două tone de păr uman, grămezi de valize cu nume scrise pe lateral și vitrine cu obiecte de uz cotidian ale persoanelor care au ajuns în lagăr crezând că încep o viață nouă și care au fost apoi ucise în camerele de gazare. Ghizii oficiali oferă tururi în 21 de limbi.
Editor : Marina Constantinoiu