Dmitri Rogozin, avertisment la Chişinău: „Sper să nu îngheţaţi la iarnă”. Semnarea acordului de asociere cu UE ar putea duce la revizuirea tratatului Republicii Moldova cu Rusia

Data publicării:
gaz moldova

Republica Moldova primeşte un avertisment din partea Rusiei, chiar la ea acasă. Invitat la Chişinău, reprezentantul special al preşedintelui Rusiei pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, a arătat luni că decizia Republicii Moldova de a deveni membru asociat al Uniunii Europene va duce la o revizuire a acordurilor cu Rusia şi va complica problema transnistreană.

Vicepremierul rus a anunţat că omologul său moldovean, Valeriu Lazăr, va face o vizită la Moscova toamna aceasta pentru a negocia preţul gazului rusesc, mai ales că „se apropie frigul”. „Sper să nu îngheţaţi la iarnă”, a adăugat trimisul lui Vladimir Putin.

Dmitri Rogozin a avertizat că acordul de asociere cu Uniunea Europeană nu înseamnă automat aderarea, ci o fază premergătoare, care ar putea dura ani de zile, şi nu este în interesul Chişinăului să rupă relaţiile cu marele vecin de la est.

Semnarea acordului de asociere ar putea avea efecte negative şi asupra soluţionării conflictului din Transnistria, a arătat trimisul de la Moscova: „Dacă guvernul pro-european de la Chişinău îşi imaginează că va lua hotărârea de asociere cu UE şi de rupere a relaţiilor cu vecinul său răsăritean, fără să consulte propriul popor, şi cu Transnistria, se înşeală amarnic. Vecinul său de la est este principala piaţă pentru produsele moldoveneşti şi pentru forţa de muncă din Republica Moldova”, a subliniat vicepremierul rus.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri