Germania are un nou guvern. Angela Merkel va primi astăzi votul de învestitură al Bundestagului 

Data publicării:
angela merkel mfax-1

După două luni de negocieri între conservatori şi social-democraţi, la Berlin a fost semnat documentul care parafează colaborarea dintre cele două formaţiuni.

O mare coaliţie este o coaliţie creată pentru a îndeplini sarcini importante, iar împreună vrem să ne asigurăm că, în 2017, oamenilor le va fi mai bine decât în ziua de azi”, a declarat Angela Merkel.

Conservatorii Angelei Merkel vor avea nouă ministere, iar printre ele se numără Internele, Transporturile, Finanţele şi Apărarea. Aşa cum era de aşteptat, Ministerul Finanţelor va fi condus ca şi până acum de Wolfgang Schauble.

O surpriză este, însă, numirea Ursulei Von der Leyen în fruntea Ministerului Apărării, prima femeie care ajunge în această funcţie. Ginecolog de profesie şi mamă a şapte copii, ea este considerată de Angela Merkel cea mai potrivită pentru funcţia de viitor cancelar al Germaniei.

„Dacă der Leyen se dovedeşte capabilă să gestioneze acest minister, va putea candida pentru postul de cancelar”, este de părere profesorul de ştiinţe sociale Bernard Wessels.

De partea cealaltă, social-democraţii au şase portofolii, printre care Economia, Externele şi Justiţia. O altă surpriză din acest guvern este şi numirea liderului partidului, un pasionat al muzicii populare germane, în funcţia de vice-cancelar.

Aflată la cel de-al treilea mandat de cancelar, Angela Merkel urmează să primească votul de învestitură al Bundestagului şi va depune jurământul. Prima vizită externă o va face miercuri, la Paris, pentru o întâlnire cu preşedintele Francois Hollande.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri