Guvernul britanic va bloca proiectul de lege scoțian care facilitează recunoaşterea schimbării identităţii de gen

Data actualizării: Data publicării:
Rishi Sunak
Rishi Sunak, premierul Marii Britanii. Foto: Profimedia Images

Guvernul Regatului Unit a decis să blocheze un controversat proiect de lege scoțian, menit să faciliteze schimbarea genului recunoscut legal, relatează BBC.

Miniștrii de la Westminster sunt îngrijorați de faptul că proiectul de lege afectează legea egalității la nivelul întregii Marii Britanii.

Va fi pentru prima dată când miniștrii vor folosi un ordin conform Secțiunii 35, care împiedică un proiect de lege scoțian să devină lege.

Prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon a avertizat anterior că guvernul său îşi va apăra „riguros” legea care facilitează recunoaşterea legală a schimbării identităţii de gen în cazul în care executivul britanic încearcă să o blocheze, lăsând să se întrevadă o luptă judiciară, relatează France Presse, citată de Agerpres.

Adoptat pe 22 decembrie de Parlamentul scoţian, textul introdus de guvernul separatist înlătură cerinţa unui diagnostic medical şi psihiatric când se solicită un certificat de recunoaştere a genului.

El reduce perioada în care un solicitant trebuie să trăiască în genul dobândit de la doi ani la trei luni, cu o perioadă suplimentară de reflecţie de trei luni, şi trece vârsta minimă pentru a cere acest certificat la 16 ani (faţă de 18 înainte).

„Vom apăra această lege în mod absolut, solid şi riguros şi cu un grad ridicat de încredere”, a declarat Nicola Sturgeon într-o conferinţă de presă la Edinburgh.

De la votarea legii, guvernul britanic al lui Rishi Sunak a avertizat că va sesiza Curtea Supremă pentru a bloca textul, invocând un risc de disparităţi în interiorul Regatului Unit.

Dacă s-ar angaja pe această cale, Rishi Sunak ar deveni primul locatar din Downing Street care recurge la prevedere, riscând o luptă judiciară şi politică, în timp ce guvernului scoţian i s-a refuzat recent dreptul de către Curtea Supremă de a organiza un nou referendum pentru independenţă.

Adoptată după dezbateri aprinse în parlamentul local, legea recunoaşterii identităţii de gen este acuzată de oponenţi că pune în pericol femeile, în special în ceea ce priveşte accesul la spaţiile care le sunt rezervate.

Guvernul scoţian insistă că textul nu afectează legea britanică, care permite excluderea persoanelor transgender din zonele rezervate precum vestiare şi centre de primire.

„Împărtăşim preocupările pe care alţii - inclusiv Comisia pentru Egalitate şi Drepturile Omului, precum şi raportorul special al ONU pentru violenţa împotriva femeilor - le au cu privire la text, în special în ceea ce priveşte problemele de securitate pentru femei şi copii”, a spus purtătoarea de cuvânt.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri