Jean Castex a fost nominalizat de Emmanuel Macron în funcția de premier al Franței

Data actualizării: Data publicării:
jean castex, premierul frantei
Foto: Profimedia

Jean Castex, delegat interministerial care a coordonat strategia privind revenirea la normalitate în perioada pandemiei de coronavirus, a fost nominalizat de președintele Emmanuel Macron să conducă Guvernul de la Paris.

Jean Castex a primit sarcina formării unui nou guvern, a anunţat Palatul Elysee într-un scurt comunicat.

În vârstă de 55 de ani, el este un personaj cu puțină notorietate în Franța, care a coordonat strategia privind revenirea la normalitate după ce țara a fost afectată de pandemia de coronavirus.

Castex este un fost colaborator al fostului președinte francez Nicolas Sarkozy.

Nominalizarea a fost făcută la câteva ore după ce Edouard Philippe a înaintat demisia guvernului său.

Devenind mai popular decât Emmanuel Macron, după cum arată sondajele de opinie, Edouard Philippe vine de la dreapta spectrului politic şi nu s-a înscris niciodată în partidul președintele francez.

După accederea lor la putere, cei doi oameni politici au întreprins mai multe reforme controversate, cum este cea a asigurării de şomaj, şi s-au confruntat cu crize multiple, precum cea a „vestelor galbene” şi cea sanitară legată de epidemia de COVID-19, care l-a determinat pe Macron să spună că trebuie să „se reinventeze”, relatează Agerpres.

Noului guvern îi va reveni, aşadar, misiunea acestei reinventări politice, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2022.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri