Londra trece la represalii împotriva imigranţilor

Data publicării:
Parlament Marea Britanie - Guliver GettyImages

Poliţia franceză a dus, din nou, lupte grele cu imigranţii, pe graniţa de la intrarea în Eurotunel. O frontieră fragilă, reprezentată de un gard de sârmă, care desparte Franţa de Marea Britanie.

Potrivit unui acord încheiat între Londra şi Paris în 2003, autorităţile franceze sunt responsabile de securitatea frontierelor terestre spre Marea Britanie. De aici şi presiunea imensă la care sunt supuşi oficialii din Hexagon şi din partea britanicilor, şi din cea a imigranţilor.

„Este ultima noastră şansă. Dacă ei (francezii - n.r.) deschid drumul, plecăm pe acest drum fără regrete”, spune un imigrant.

Alţii fac apel la istorie şi le cer oficialilor de la Londra să îi primească pe cei din fostele colonii.

„Le spun celor din guvernul britanic că trebuie să îi primească pe aceşti oameni şi, în mod special, pe sudanezi. Să-i accepte sau să găsească o soluţie sau o cale spre viitor. Pentru că sudanezii au fost colonizaţi de Marea Britanie”, spune un altul.

Unii politicieni francezi, aflaţi în campanie electorală pentru alegerile regionale, au găsit o explicaţie pentru faptul că imigranţii nu vor să rămână în Franţa şi fac tot posibilul să treacă în Marea Britanie.

Ei nu vor să stea în Calais. Ei vor să meargă în Anglia. De ce? Ca să-şi găsească o slujbă. Pentru că, se ştie, este posibil să munceşti fără carte de identitate. Anglia trebuie să-şi schimbe politica”, a declarat Xavier Bertrand, fost ministru al Muncii.

Potrivit statisticilor, în tabăra din Calais sunt aproximativ 4.000 de imigranţi, iar acolo sosesc, în fiecare zi, alţi 150 de oameni. Anul trecut, autorităţile franceze au acordat azil doar pentru 700 de imigranţi din Calais, în timp ce 1.200 de oameni au fost deportaţi.

Iar de la 1 mai anul acesta, aproape 19.000 de oameni au încercat să intre ilegal în Marea Britanie, cei mai mulţi prin Eurotunel.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri