MAE ceh, ținta hackerilor. Ministru: Posibil ca atacul să vină de la „un alt stat”

Data publicării:
mae ceh cladire

Zeci de conturi de e-mail ale Ministerului de Externe ceh au fost ținta unui atac al hackerilor similar celui care a vizat rețeaua informatică a Partidului Democrat din SUA, atac pentru care administrația Obama a învinovățit Rusia.

mae ceh cladire

Confirmarea atacului informatic din Cehia a venit marți chiar de la șeful diplomației de la Praga, Lubomir Zaoralek, după ce mai întâi site-ul de știri www.neovlivni.cz, care cita o sursă anonimă din serviciile de securitate, a anunțat că mai multe conturi de e-mail din MAE ceh au fost compromise.

Site-ul afirma că autorii atacului sunt necunoscuți, însă aceștia au acționat timp de câteva luni și au descărcat date din conturile de mail ale ministrului și ale adjunctului său. Este cel mai mare scandal de securitate din ultimii ani, mai notează site-ul de știri. Potrivit sursei, situația este cu atât mai gravă cu cât „datele sustrase priveau și aliații”. 

Ministrul Lubomir Zaoralek a spus că experții i-au transmis că este probabil ca atacul să fi venit „din afară, din partea unui alt stat”, dar a evitat să facă vreo nominalizare. „Mi-au mai spus că modalitatea în care s-a desfășurat atacul seamănă foarte mult cu tipul atacurilor date împotriva sistemului informatic al Partidului Democrat din Statele Unite”, a menționat ministrul, citat de Reuters.

El a ținut să precizeze că nicio informație confidențială din Ministerul de Externe ceh nu a fost compromisă în acest atac informatic. Ministrul a recunoscut, totuși, că a fost sustrasă o cantitate semnificativă de informații.

Zaoralek a mai spus că ministerul a aflat la începutul lunii ianuarie că hackerii au penetrat sistemul de e-mail și au fost făcute verificări, pentru că a existat posibilitatea ca și alte instituții guvernamentale-cheie să fi fost atacate.

În decembrie, serviciul de securitate internă al Germaniei a raportat atacuri cibernetice țintite asupra partidelor politice, precum și o intensificare a campaniilor de dezinformare și propagandă ruse vizând destabilizarea societății germane. Cancelarul german Angela Merkel a declarat că nu poate exclude posibilitatea ca Rusia să se amestece în alegerile din 2917 din Germania prin intermediul unor atacuri informatice și al unor campanii de dezinformare.

(surse: neovlivni.cz, Reuters, Agerpres)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri